Politiek achter voorstellen Aanjaagteam Arbeidsmigranten

0

Er lijkt een Kamermeerderheid te ontstaan voor het invoeren van de plannen van het Aanjaagteam Arbeidsmigranten (commissie Roemer). Tegelijkertijd roept ABU-directeur Jurriën Koops de politiek op om niet alleen uitzenden aan te pakken bij de hervorming van de arbeidsmarkt.

Dat zijn de twee belangrijkste conclusie die zijn te trekken na het nationale arbeidsmarktdebat dat de ABU samen met BNR gisteren heeft georganiseerd ter ere van het 60-jarig bestaan van de branchevereniging. Politici van zes partijen gingen met elkaar in discussie.

Arbeidsmigranten

Steven van Weyenberg kwam tijdens het debat onverwachts met de mededeling dat D66 de plannen van het Aanjaagteam Arbeidsmigranten (commissie Roemer) steunt. Het Aanjaagteam Arbeidsmigranten pleit voor sluitend systeem – waaronder een verplicht certificeringstelsel voor uitzendbureaus – om malafide uitzendbureaus van de markt te weren. “Laten we met z’n allen die voorstellen integraal gaan doorvoeren”, zei Van Weyenberg. Dat kon uiteraard op bijval rekenen van de linkse partijen. Alleen de VVD’er Judith Tielen is ‘niet helemaal voor’ en weigert bij het kruisje te tekenen.
Maar de andere bij het debat aanwezige Kamerleden waren blij met het standpunt van D66. De SP gaat liever nog een paar stappen verder. Kamerlid Jasper van Dijk stelt vast dat ‘uitzendbureaus als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten over de ruggen van arbeidsmigranten’. De SP wil – net als GroenLinks – dat er een scheiding van ‘bed en baas’ komt. Oftewel: de rol van werkgever en huisbaas moet gescheiden worden. “Want dit leidt tot een ongezonde machtsverhouding”, stelt Van Dijk.
De SP wil ook (tijdelijke) werkvergunningen invoeren. Maar daar is D66 niet voor. Van Weyenberg: “binnen de EU moet de vrijheid blijven gelden dat je mag werken waar je wilt.”

De ABU is kritisch over de aanbevelingen van de commissie Roemer. Koops: “Het is een goed rapport, maar wij zijn niet per se voor meer regels. Wij zien meer in fors investeren in handhaving.”

Lees ook: ABU en NBBU kritisch op Aanjaagteam arbeidsmigranten

ABU
ABU-directeur Jurriën Koops

Commissie Borstlap

De discussie tussen de Kamerleden ging daarnaast vooral over de nodige hervorming van de arbeidsmarkt. In veel verkiezingsprogramma’s is volgens ABU te lezen dat flexibel werk duurder moet worden. In de basis kunnen de meeste partijen zich vinden in de aanbevelingen van de Commissie Borstlap. Die adviseerde onder meer het verschil tussen mensen in dienstverband en flexwerkers flink te verkleinen. Maar dat betekent volgens ABU-directeur Jurriën Koops ook dat een vast dienstverband minder vast moet zijn en dat de kosten voor mensen in vaste dienst omlaag moeten. Het is volgens de ABU ook niet alleen de uitzendbranche waar veranderingen nodig zijn.

Geen cherry picking

Want ABU-directeur Jurriën Koops vindt dat de politiek moet doorpakken met de arbeidsmarkthervorming. Maar dan wel integraal. Koops waarschuwt vooral voor selectief shoppen in de aanbevelingen van Borstlap. “Het is gemakkelijk om uitzenden aan te pakken. De uitzendbranche vormt het laaghangend fruit, maar het moet geen cherry picking worden.’’ Koops wijst erop dat Borstlap een samenhangend voorstel heeft gedaan voor een integrale aanpak van de arbeidsmarkt. De ABU vreest een waterbedeffect, waarbij er een ‘ongewenste’ verschuiving van uitzenden naar de (minder gereguleerde) zzp-markt plaatsvindt. Dit bleek volgens de bond na de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in 2020.

Lees ook: Koolmees laat uitwerking Borstlap over aan volgende kabinet

Verkiezingsprogramma’s

In de aanloop naar de verkiezingen op 17 maart a.s. analyseerde de ABU de verkiezingsprogramma’s van VVD, CDA, D66, PvdA, GroenLinks, SP, ChristenUnie en PVV. Daarbij gaat het om zaken als werk- en inkomenszekerheid, regulering uitzendbranche, arbeidsmigratie, een leven lang ontwikkelen en inclusieve arbeidsmarkt.

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer