Uitbreiding steunpakket: hogere NOW, meer TVL

0

De overheid trekt nog eens 7,6 miljard euro uit voor uitbreiding van de al bestaande steunpakketten voor werkgevers en ondernemers. De NOW-vergoeding gaat omhoog en de TVL wordt uitgebreid.

Dat heeft het kabinet gisteren tijdens de persconferentie bekendgemaakt.

Alle wijzigingen zijn te vinden op de site van de Rijksoverheid.

Dit zijn de belangrijkste verruimingen die gelden voor het eerste en tweede kwartaal van 2021:

NOW-vergoeding verhoogd

De geplande versoberingen in de NOW3.3 zijn van de baan. Voor de NOW3.2 (januari, februari, maart) was daar al eerder toe besloten.
De NOW-subsidie waarmee werkgevers hun personeel kunnen doorbetalen, wordt verhoogd. Tot 1 juli zal de maximale tegemoetkoming in de loonkosten verhoogd worden van 80 naar 85% van de loonsom.
Vanaf 15 februari kan de NOW worden aangevraagd voor de maanden januari, februari en maart (NOW3.2). Daarna volgt nog de NOW3.3 (april – juni).

TVL uitgebreid

Het kabinet breidt de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) uit, en meer ondernemingen kunnen aanspraak maken op TVL-steun.
De nieuwe subsidiepercentages komen voor het eerste en tweede kwartaal van 2021 uit op 85% subsidie van de vaste lasten gerelateerd aan het omzetverlies, vanaf 30% omzetverlies.
De eis van maximaal 250 medewerkers wordt losgelaten. Dat betekent dat  ook grotere bedrijven aanspraak kunnen maken op de TVL. Daaraan gekoppeld gaat, vanaf het eerste kwartaal van dit jaar, het maximale subsidiebedrag omhoog van 90.000 euro naar 330.000 euro voor het MKB en 400.000 euro voor het niet-MKB.

Om ook kleine ondernemers aanvullend te ondersteunen, gaat het minimale subsidiebedrag omhoog van 750 naar 1500 euro. Daarnaast onderzoekt het kabinet de mogelijkheid om meer kleinere ondernemers toegang te geven tot de TVL. Met de uitbreiding van de TVL is een totaalbedrag van circa 3,8 miljard euro gemoeid voor het eerste en tweede kwartaal van 2021.

Belastingmaatregelen

Het kabinet verlengt de periode dat ondernemers uitstel van belasting of een verlenging van het uitstel kunnen aanvragen tot 1 juli 2021. Ondernemers die nog niet eerder uitstel of verlenging hebben aangevraagd, kunnen dit nu alsnog doen. Voor ondernemers die eerder dit jaar al verlenging hadden gekregen, geldt het uitstel nu automatisch tot 1 juli 2021. De datum waarop ondernemers weer gaan terugbetalen schuift ook op, van 1 juli 2021 naar 1 oktober 2021. Zij krijgen 36 maanden de tijd om de belastingschuld terug te betalen.

Bij vragen over het steun- en herstelpakket corona kunnen bedrijven en werkenden kijken op rijksoverheid.nl/steunpakket.

Bronnen: Rijksoverheid

Over Auteur

Reageer