‘Duidelijke signalen dat arbeidsmarkt afkoelt’

0

De signalen dat de arbeidsmarkt in Nederland aan het afkoelen is, zijn in het eerste kwartaal van 2019 nog duidelijker geworden.

Dat stelt de Intelligence Group op basis van haar eigen Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek en recente cijfers van het CBS en CPB.

Daling vaste contracten

De laatste cijfers van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek uit het eerste kwartaal van 2019 laten zien dat het aantal uitgegeven vaste contracten weer aan het dalen is. Zo krijgt 36% van de nieuwe werknemers een vast contract, ten opzichte van 43% in het kwartaal daarvoor. En het aantal tijdelijke contracten neemt toe.

Sourcingsdruk daalt

Naast de afname van het aantal vaste contracten ziet de Intelligence Group nog een opvallende ontwikkeling op de arbeidsmarkt die duidt op een mogelijke afkoeling. De sourcingsdruk is afgenomen met 1,7% ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit is een belangrijke voorspeller van schaarste op de arbeidsmarkt. Dit getal is de afgelopen kwartalen alleen maar gestegen, en is nu voor het eerst weer gedaald. Ook de frequentie waarmee kandidaten worden benaderd door recruiters stagneert. Zo’n vier jaar lang nam de benaderfrequentie toe, maar de afgelopen kwartalen blijft dit 49,8%. Dit betekent dat de helft van de beroepsbevolking een of meerdere keren per jaar voor een baan wordt benaderd.

Omslag economie

Volgens de Intelligence Group waren er eind vorig jaar al verschillende indicatoren die duiden op een omslag in de economie, waaronder een daling van het aantal uitzenduren (ABU), een verminderd consumentenvertrouwen en een daling in het aantal verwachte nieuwe medewerkers. De groeiprognose van het CPB voor de economie in 2019 was eind vorig jaar nog positief met 2,6%, maar werd dit jaar flink naar beneden bijgesteld naar 1,5%. Zelf rekent de Intelligence Group op economische groei van 1,7% voor 2019.

Daling vacatures

In lijn met de afkoelende economie verwacht de Intelligence Group verwacht voor 2019 dan ook een flinke daling van het aantal vacatures ten opzichte van 2018. De Intelligence Group wijst erop dat de vacature-indicator van het CBS al 13 maanden op rij een daling vertoon en met name de deelindicator voor de industrie een spectaculaire daling kent.

Schaarste arbeidsmarkt blijft

Een afkoeling op de arbeidsmarkt betekent volgens Gijs de Haas van Dorsser (managing director Intelligence Group) niet dat er een einde komt aan de personeelsschaarste en -tekorten. “Het aantal openstaande vacatures blijft ongekend hoog. Wel zien we dat er zowel bij werkgevers als werknemers en onzekerheid insluipt. Dat zien we in de afname van het aantal vaste contracten en de sourcingsdruk. Tegelijkertijd blijft het volop een werknemersmarkt, waarin werknemers nog volop kunnen kiezen uit vacatures. De schaarste blijft en toenemende onzekerheid betekent dat werkgevers nog harder moeten werken om talent aan te trekken.”

Bron: Intelligence Group

Lees ook:

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer