Flexmarkt Payroll en MSP Top-10

0

Payrollers en Managed Service Providers (MSP) deden het vorig jaar bijzonder goed. Het omzetaandeel van payrollbedrijven en MSP’s binnen de flexmarkt groeit. Flexmarkt in gesprek met de nummers een en twee uit de Payroll & MSP Top-10, en met een van de weinige payrollers die de omzet zag dalen.

928 miljoen euro! Zo veel méér omzet behaalden de payrollbedrijven en Managed Service Providers (MSP’s) in 2018 ten opzichte van 2017. Een mooi getal, maar los van de context toch nog weinigzeggend.
De trendlijn van de Flexmarkt Omzetranglijst laat veel beter zien hoe payrollers en MSP’s in opkomst zijn. Het aandeel van deze bedrijven in de omzetranglijst van 2016 was namelijk nog ‘slechts’ 17%, in 2017 was dit al 19% en in 2018 zijn ze doorgeschoten naar 22%. Anders gezegd, het omzetaandeel van de payrollers en MSP’s was in 2018 maar liefst vijf procentpunt groter dan twee jaar ervoor.

Koploper HeadFirst Group

Hoe is deze groei te verklaren? Onder de grootste groeiers in 2018 bevindt zich HeadFirst Group (+ 79%). Gert-Jan Schellingerhout, CEO van HeadFirst Group, vertelt dat de omzetgroei van de organisatie enerzijds te danken is aan overnames, anderzijds is die autonoom. “Vanuit fusies met Myler en Staffing MS zijn we gegroeid van 498,9 miljoen euro naar 805,8 miljoen euro. Daarbovenop hebben wij gezamenlijk een autonome groei gerealiseerd naar 893,1 miljoen euro.” Over die autonome groei van HeadFirst Group zegt Schellingerhout: “Door de samenstelling van bedrijven – met elk zijn eigen specialistische diensten, waaronder matchmaking, contracting, global sourcing, payrolling en managed service providing – kunnen wij organisaties ondersteunen bij ieder inhuurvraagstuk. Dit brede palet aan flexdiensten is voor veel organisaties de reden geweest dat zij voor een samenwerking met HeadFirst Group hebben gekozen.”

Brainnet Groep

Ook Brainnet Groep, met een omzet in 2018 van 757 miljoen euro de nummer 2 in de Payroll & MSP Top-10, hoort wederom bij de grote groeiers (+ 35,4%). Volgens directeur Anne Meint Bouma hebben steeds meer bedrijven behoefte aan een neutrale MSP die regie voert. “Flex vormt een wezenlijk onderdeel van het menselijk kapitaal binnen organisaties. Als er ergens tweeduizend mensen werkzaam zijn van wie er vijfhonderd op flexibele basis werken, dan is het zaak dit goed te organiseren.” Flex is volgens Bouma een strategisch HR-instrument geworden. “Er is een groeiende behoefte aan grip, inzicht en controle. Denk aan het kunnen sturen op wie wanneer nodig is, de juiste contractvormen en het professionaliseren van het bestaande inhuurproces. Dat zijn de prioriteiten van HR- en inkoopmanagers waar Brainnet antwoord op geeft. Daarnaast wordt onze adviserende rol als expert op thema’s als VMS-technologie, wet- en regelgeving, schaarste en realtime data steeds belangijker.”

Rode cijfers Payroll Select Groep

Veel groei dus door overnames en door autonome groei. Dat laatste is weer te danken aan een grotere behoefte aan de dienstverlening van payrollbedrijven en MSP’s. Toch was het niet alleen gejuich in 2018. Enkele bedrijven schreven namelijk geen zwarte omzetcijfers, maar rode. Ook dát wekt interesse. Payroll Select Groep is een van die bedrijven die de omzet zag dalen (- 10,6% naar 228,9 miljoen euro). Maar volgens Rick Simons, CEO van Payroll Select, is de verklaring eenvoudig. “Onze buy-and-build-strategie heeft in korte tijd tot een stevige omzetgroei geleid. Vorig jaar hebben we pas op de plaats gemaakt en ons klantenbestand herschikt. Dit heeft ertoe geleid dat we de samenwerking hebben beëindigd met verschillende opdrachtgevers die niet binnen onze dienstverlening pasten. Die opschoningsronde heeft tot de omzetkrimp geleid.” Voor 2019 is Simons hoopvol gestemd. “Ik schat in dat we dit jaar door autonome groei weer rond de 250 miljoen euro omzet uitkomen. In afwachting van mogelijke nieuwe wet- en regelgeving maken we in 2019 wel even pas op de plaats wat verdere overnames betreft. Hoewel we altijd serieus blijven kijken naar interessante mogelijkheden.”

De Payroll & MSP Top-10 ziet er als volgt uit:

(gebaseerd op de Flexmarkt Omzetranglijst Top-100 2019)

payroll & msp top-10

Dit artikel, geschreven door Flexmarkt-redacteur Paul Poley, zal ook worden gepubliceerd in het eerstvolgende nummer van Flexmarkt, dat begin juni verschijnt. Deze editie staat in het teken van de Flexmarkt Omzetranglijst Top-100, die dan ook zal worden gepubliceerd. Nog geen abonnee van Flexmarkt?

Lees ook: Golf van fusies en overnames in de flexmarkt zet door

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer