Golf van fusies en overnames in de flexmarkt zet door

0

In 2018 waren er maar liefst 42 fusies en overnames in de uitzendbranche, zo blijkt uit de lijst belangrijkste transacties die Corporate Finance International (CFI) voor Flexmarkt heeft samengesteld. En die overnamegolf lijkt nog niet ten einde. “Alle economische indicatoren staan nog altijd op groen en er liggen nog veel transacties in de markt.”

Roel ter Steeg
Roel ter Steeg, managing partner CFI

“Het was een heel goed jaar qua transacties in de flexmarkt; er is ongelooflijk veel verkocht en er waren veel consolidaties.” Dat zegt Roel ter Steeg, managing partner bij Corporate Finance International (CFI). Wat hem opvalt is dat gespecialiseerd flexbedrijven, vooral in de techniek, in trek zijn bij investeerders. Bovendien is er veel interesse voor flexbedrijven die zich richten op young professionals, het zorgdomein en hightech white en blue collar-specialisten. “Specialisme is een edge. Daar haken investeerders graag op in.”

Buitenlandse interesse

De sterke Nederlandse flexbranche kent relatief goede marges en blijft interessant voor buitenlandse investeerders. Stelde Ter Steeg vorig jaar nog weinig deals te verwachten rondom generieke uitzendbureaus, dat beeld wil hij nu graag nuanceren: “Door de war for talent, de krapte op de arbeidsmarkt, is ook de transactiemarkt voor algemene uitzenders gunstiger geworden.”
Wat vooral opvalt is de interesse van buitenlandse investeerders, bijvoorbeeld uit Japan. Na de eerdere overname van USG People door het Japanse Recruit, heeft het Japanse Outsourcing Inc. afgelopen jaar in OTTO Workforce geparticipeerd. “Steeds meer partijen willen investeren in Nederlandse platformen. En de partijen die al voet aan de grond hebben in Nederland, breiden dat uit”, stelt Pieter de Vries, director bij CFI. De Vries wijst daarbij op Future Groep, onderdeel van Argos Wityu, dat afgelopen jaar De Langhenkel Groep heeft overgenomen. En hetzelfde geldt voor het Belgische House of HR (onderdeel van Naxicap) dat eerder al Redmore overnam, en waar Continu (ook onderdeel van HOHR) afgelopen jaar MTéNV heeft ingelijfd.
Volgens De Vries is er opvallend veel interesse in succesvolle opkomende Nederlandse flexbedrijven die zelf investeren in het opleiden van talent. Niet voor niets zijn Ormit, specialist in traineeships, en Calco, levert junior IT-professionals, afgelopen jaar overgenomen (zie kader). “Hier zie je de invloed van de krapte op de arbeidsmarkt terug. Door schaarste in de markt zijn flexbedrijven die jonge professionals opleiden voor sectoren waar tekorten zijn, zeer gewild bij buitenlandse investeerders.”

“Specialisme is een edge. Daar haken investeerders graag op in.”

Overaanbod

Toch is er sprake van een licht overaanbod. Er zijn veel geïnteresseerde kopers, maar nog veel meer verkopende partijen. Blijkbaar overwegen veel flexondernemers een exit-strategie. Volgens De Vries geldt nog altijd het adagium ‘detacheren is incasseren’. “Veel van onze klanten zijn tussen de 35 en 45 jaar, dat zijn ondernemers die tien of twintig jaar geleden in de flexmarkt zijn gerold, die hebben het bedrijf laten groeien en zijn nu toe zijn aan iets anders. En zij zien dat voor verdere groei een investeerder nodig is om de noodzakelijke professionaliseringslag te maken. Daarom vinden zij dit het moment is om de waarde van hun bedrijf te verzilveren.”

Flexmarkt blijft interessant

De berichten dat de economie minder snel zal groeien betekent volgens Ter Steeg niet per se dat de flexmarkt minder interessant wordt voor investeerders. “Alle economische indicatoren staan nog altijd op groen en er liggen nog veel transacties in de markt.” Volgens Ter Steeg is de flexmarkt ook veel minder conjunctuurgevoelig dan voorheen. Mede door demografische ontwikkelingen zal er een structureel tekort aan personeel blijven bestaan, waardoor economische teruggang minder impact heeft op de flexmarkt, verwacht hij. “De flexmarkt blijft een interessante markt, ook als het (straks) economisch wat minder gaat.”
In een glazen bol kijken kan ook een specialist als Ter Steeg niet. “Er is een andere wisselwerking tussen economie en flexmarkt dan tijdens de eerdere financiële crisis en de daaropvolgende economische recessie. Wat nu het effect op de flexmarkt zal zijn – een harde knauw of lichte teruggang? – ik ben ook benieuwd.”

Ondernemerschap

Een andere onzekere factor voor de flexmarkt is de wet- en regelgeving rondom flex, denk aan de dreigende maatregelen rondom payrolling en het gedoe rond de WAB en Wet DBA. “Dat kun je als flexbedrijf zien als bedreiging, maar ook als kans”, stelt Jaap Veerman, associate bij CFI. “Je kunt als ondernemer bij de pakken neer gaan zitten of de kans grijpen om je organisatie anders in te richten, conform de nieuwe wet- en regelgeving, je businessmodel aan te passen aan de inhuurbehoefte van de klant, en daarin succesvol zijn. Het komt aan op echt ondernemerschap.”

Dit artikel, geschreven door Flexmarkt-redacteur Arthur Lubbers, zal ook worden gepubliceerd in het eerstvolgende nummer van Flexmarkt, dat begin juni verschijnt. Deze editie staat in het teken van de Flexmarkt Omzetranglijst Top-100 2019, die dan ook zal worden gepubliceerd. Nog geen abonnee van Flexmarkt?

De 42 grootste fusies en overnames in de flexbranche in 2018 zijn:

target
(overgenomen bedrijf)
koper
Aelbers Flexibele Personeelsdiensten Flex Factory 
Calco Inflexion
(Britse investeerdersgroep)
Interwork Grow/Work Group
Because B.V. Securex
FlexVet AB Oost (Abeos Groep)
Direct People Progress Uitzendbureau
(Uitzendgroep Brabant (UGB))
PEAK-iT en ISense ManpowerGroup
QNH Consulting Ilionx (Egeria)
OTTO Workforce Outsourcing Inc. (OSI) (Japan)
Fydalo Highcare
People4Office De Staffing Groep
Vallei Personeel Luba Uitzendbureau
Salarisprofs ManpowerGroup
Partytime Uitzendbureau B.V. Cavim Staffing Participations (CSP)
Social Impact Finance Future Groep
Geerling & Geerlings Aethon
Flexpoint SD worx
mténv Continu
(House of HR)
Zorgon Quoratio
Myler BV HeadFirst Source Group NV
EIFFEL Gilde Equity Management
TROTS Heyday Facility Management
Xendo ProPharma Group
Arbo Support DEKRA
Ormit 3D Participaties, Pauwels Consulting
(Belgisch adviesbureau)
GGN Bewindvoering Future Groep
Staffing Management Services HeadFirst Source Group NV
Working Spirit ICT BV Antea Participaties
(NL private equity)
AevesBenefit Gate Invest
De Langhenkel Groep Future Groep
Sentijn Star Group
Nextpayroll Brisker Groep
Flexibility Uitzendbureau BV Atlantic Capital BV
BT Advise Staffing Meesters in IT
Careflex Bolster Investment Partners
Zorgzuster Nederland BV High Care Holding BV
(Holland Venture)
In Person Uitzendbureau BV ADG Dienstengroep BV
DPA Cauberg-Huygen Dolmans Investments
Interactief Carrière Uitzendbureau
Jobbird Youngcapital
ITDS Business Consultants Redmore Group
(House of HR)
Jobmax Uitzendburo Flexfactory

Bron: CFI

Lees ook: Uitzendbureaus in Nederland in trek bij investeerders

Over Auteur

Reageer