Is de trend van almaar stijgende lonen doorbroken?

0

De vanaf begin 2021 oplopende trend in de hoogte van loonafspraken is in juni niet verder doorgetrokken.

Dat meldt werkgeversvereniging AWVN in haar cao-maandbericht over juni. Het AWVN-looncijfer geeft aan wat werknemers die onder de betreffende cao’s vallen in de komende twaalf maanden aan loonsverhogingen kunnen verwachten.

In juni 2023 kwamen nieuwe loonafspraken uit op gemiddeld 8,2 procent. Dat is hetzelfde percentage als in mei. Het is nog onduidelijk of daarmee de afvlakking is ingezet van een 16 maanden durende opwaartse trend. Het niveau van de loonafspraken blijft historisch hoog. De komende maanden wordt duidelijk of de trend is doorbroken.

Tegenstrijdige signalen

De hoogte van de loonafspraken wordt volgens woordvoerder Jannes van der Velde de komende maanden beïnvloed door een aantal tegenstrijdige signalen. Dat zijn: verslechterd economisch nieuws met een stijging van het aantal faillissementen, angst voor een loonprijsspiraal, lagere inflatie en krapte op de arbeidsmarkt.

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer