Meeste Oekraïense vluchtelingen werken via uitzendbureau

0

Het gros van de Oekraïense vluchtelingen die werken in Nederland, gaat aan de slag via een uitzendbureau.

Tijdens een workshop op de tweede Nationale Migratiedialoog in juli presenteerde UWV cijfers over het aantal meldingen van werk door Oekraïners. Vluchtelingen uit Oekraïne mogen in Nederland werken zonder werkvergunning. Wel moet de werkgever een dienstverband melden bij UWV.

Sinds het begin van de regeling zijn er ongeveer 100 duizend meldingen gedaan. Omdat dit meldingen zijn en niet het aantal individuen – bij elk nieuw dienstverband wordt een melding gedaan – is dit cijfer niet representatief voor het totaalaantal ontheemden dat aan het werk is. Niettemin is duidelijk dat de arbeidsmarktparticipatie van Oekraïners in Nederland hoog is.

Uitzendbureau

Verreweg de meeste OekraÏners (59%) werken via het uitzendbureau, blijkt uit cijfers van UWV. Op grote afstand volgen de horeca en agrarische bedrijven.

Top-tien sectoren waar Oekraïners werken
Uitzendbedrijven 59,35%
Horeca algemeen 7,68%
Agrarisch bedrijf 6,51%
Onbekend 5,15%
Detailhandel en ambachten 5,0%
Reiniging 4,52%
Zakelijke dienstverlening 2,78%
Grootwinkelbedrijf 2,3%
Algemeen industrie 1,78%
Groothandel 1,26%

bron: UWV dashboard

Lees ookOekraïners als oplossing voor de krapte?

Onder niveau

Hoewel de arbeidsmarktparticipatie van Oekraïense ontheemden hoog is, werken ze wel vaak onder hun opleidingsniveau, zo bleek tijdens de workshop. Voor werkgevers – hoewel sommige investeren in opleidingen – vormt de tijdelijke verblijfstatus een belemmering om te investeren in en het in dienst nemen van Oekraïense ontheemden. Werkgevers zijn bang dat ze weer snel vertrekken en weten niet goed wat ze kunnen verwachten. Ook kunnen ontheemden nog werken aan de presentatie van hun cv en aan het verkrijgen van Nederlandse certificaten van vaardigheden, zodat het voor Nederlandse werkgevers duidelijker wordt wat ze kunnen.

Tot maart 2024 zonder werkvergunning

Vluchtelingen uit Oekraïne mogen in Nederland blijven werken zonder werkvergunning tot maart 2024. De richtlijn die dit mogelijk maakt is in maart 2023 verlengd. De IND heeft een verlengingsbrief rondgestuurd. Met deze brief en de sticker of pasje dat al in het bezit was, kunnen vluchtelingen aantonen dat ze onder de richtlijn vallen.

Meer informatie over het werken met Oekraïense vluchtelingen of een melding doen bij UWV.

 

Over Auteur

Annet Maseland is freelance-redacteur van Flexmarkt

Reageer