Oekraïners als oplossing voor de krapte?

0

Het kabinet heeft per 1 april mogelijk gemaakt dat Oekraïense vluchtelingen zonder tewerkstellingsvergunning aan de slag kunnen. Is dit een structurele oplossing voor de overspannen arbeidsmarkt?

Een groep die sinds februari door oorlogsgeweld zijn weg naar Nederland heeft gevonden, is die van de Oekraïners. De overheid maakt voor deze groep vluchtelingen een uitzondering: Oekraïners mogen sinds 1 april zonder vergunning een baan aannemen in Nederland. Voorwaarde is wel dat dit wordt aangemeld bij het UWV.

Han van Horen
Han van Horen

Han van Horen heeft bij HOBIJ onlangs een Oekraïense vluchteling aangenomen voor de afdeling recruitment, om goed de verbinding te kunnen maken met de nieuwe groep potentiële arbeidskrachten. Een groot gedeelte van de gevluchte Oekraïners wil graag in Nederland aan het werk, zo ervaart Van Horen. “Enerzijds natuurlijk om inkomsten te genereren. Maar ook om zich deel van de Nederlandse samenleving te voelen. Werk is de beste manier om snel te integreren en mensen te leren kennen. Daarnaast geeft het afleiding.”
Covebo bemiddelt al Oekraïense vluchtelingen, ook al gaat het volgens directeur Henk Buitink om ‘tien tot twintig’ werknemers. Ook OTTO zendt Oekraïense vluchtelingen uit, meldt Frank van Gool. Hij noemt eveneens een aantal van twintig uitzendkrachten.

NBBU: niet structureel

De inzet van Oekraïense vluchtelingen is geen structurele oplossing, denkt Cor de Koeijer, adviseur Cao en Juridische Zaken bij de NBBU. “Het is een groep die wel degelijk aan het werk kan, en dat gebeurt ook al. Maar we hebben onze leden wel geadviseerd: ga er zorgvuldig mee om. Het is een kwetsbare groep. Ze hebben spoorslags hun huis en haard verlaten. Het zijn vaak vrouwen die zonder man, maar wel met kinderen het land konden verlaten. Ze hebben zorg voor hun kinderen. Ze kunnen getraumatiseerd zijn. En dan kan het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand al na twee weken ophoudt om voor je te werken. Om begrijpelijke redenen, zoals psychisch lijden of opvoedkundige taken. Deze groep is in die zin anders dan arbeidsmigranten. Je moet ze daarin faciliteren.”

ABU: eerst veilige landing

Deze visie deelt Josien van Breda, programmamanager arbeidsmarkt bij de ABU. “Wat ik leden zonder uitzondering hoor zeggen is dat ze het het allerbelangrijkste vinden dat de Oekraïners hier eerst een veilige landing hebben. Het leven moet eerst in rustig vaarwater komen, onder andere door passende huisvesting. Daarna pas kan werk in beeld komen.”

…Klik hier om het hele artikel te lezen…

 

Oekraïense vluchtelingen: cijfers

Ruim 27.000 Oekraïense vluchtelingen staan ingeschreven in Nederland. Volgens een persbericht van het UWV van 2 mei zijn er in ons land ruim 4300 Oekraïners aan het werk.
Ze vinden werk in verschillende sectoren. Zo zijn er vluchtelingen die een baan hebben gevonden in de horeca, zakelijke dienstverlening en transport en logistiek. Volgens het UWV werkt zo’n 40% van hen via uitzendbureaus. Via deze bureaus gaan de vluchtelingen aan de slag als bijvoorbeeld productiemedewerker, schoonmaker en magazijnmedewerker.

 

Dit artikel, geschreven door Guido de Kanter, wordt tevens gepubliceerd in de juni-editie van Flexmarkt magazine. Flexmarkt magazine is ook digitaal beschikbaar voor abonnees van Flexmarkt pro.

Met Flexmarkt pro heb je exclusief toegang tot:
✅ verdiepende en analyserende artikelen
✅ de verzuim- en transitietool
✅ handige voorbeelddocumenten, zoals de oproep – en vaststellingsovereenkomst
✅ antwoord op tientallen juridische flexvragen
✅ Flexmarkt magazine: het laatste nummer en archief
Waar nodig is deze informatie juridisch getoetst door onze arbeidsrechtadvocaten.

Abonneer je hier op Flexmarkt Pro (nu eerste maand 1 euro)

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer