Wat is de impact van coronacrisis op de inhuurmarkt?

0

De gevolgen van de coronacrisis voor de externe inhuur van personeel verschillen sterk per sector. De dienstverlenende sector en overheden voorzien een snel herstel na de zomer, maar in de industrie verwacht ruim de helft van de opdrachtgevers dat de flexschil structureel kleiner zal worden. En in de technologiesector verwacht de helft van de opdrachtgevers dat de tarieven voor externe inhuur zullen dalen.

HeadFirst Group deed navraag bij ruim 200 opdrachtgevers uit diverse sectoren over hun verwachtingen en visie op de inhuurmarkt na de zomer van 2020. Daaruit zijn enkele opvallende conclusies te trekken.

headfirst

HeadFirst
(Bron: HeadFirst Group)

Kleinere flexibele schil in industrie

In de steekproef vroeg HeadFirst Group opdrachtgevers onder meer naar hun verwachting van de omvang van hun flexibele schil van professionals. Opvallend is dat opdrachtgevers in de industrie een structurele daling van hun flexibele schil verwachten: maar liefst 55% van de opdrachtgevers verwacht een afname tot 20%. De techindustrie verwacht geen structurele daling, maar verwacht wel een langere hersteltijd nodig te hebben. Zij verwachten in 2021 weer terug te zijn op het oude niveau wat betreft de inhuur van personeel. De dienstverlenende sector en overheden voorzien een snel herstel. De meeste opdrachtgevers in beide sectoren verwachten direct na de zomer weer terug te zijn op het oude niveau. Hoewel 10% van de opdrachtgevers bij de overheid wel een structurele krimp van de flexschil (tot 20%) verwacht.

Lagere tarieven technologiebranche en overheid

Ook relevant zijn de verwachtingen over de inhuurtarieven voor na de zomer. De technologiesector en overheden verwachten na de zomer goedkoper externe professionals in te kunnen huren. Opdrachtgevers in deze sectoren verwachten gelijkblijvende of dalende tarieven. De dienstverlenende sector verwacht juist dat er schaarste op de arbeidsmarkt blijft en dat de tarieven voor externe professionals gelijk blijven of zelfs stijgen. De industriesector is verdeeld: een meerderheid van de opdrachtgevers verwacht gelijkblijvende tarieven, 20% van de ondervraagden verwacht een stijging en een andere 20% verwacht juist een daling van de tarieven.

(Bron: HeadFirst Group)

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer