Arbeidsmarkt Q3 2024: Meer mensen zoeken nieuw werk, steeds meer vaste contracten

0

De Nederlandse arbeidsmarkt blijft in beweging. In het derde kwartaal van 2024 is het percentage mensen dat actief op zoek is naar (ander) werk verder gestegen naar 13,5 procent, het hoogste niveau in meer dan zes jaar. Vooral werkenden zoeken vaker naar een nieuwe uitdaging. Dit heeft directe gevolgen voor de uitzendbranche, waar zowel vraag als aanbod continu in beweging zijn.

De groeiende groep werkzoekenden biedt kansen voor werkgevers. Hoewel het totale arbeidsaanbod niet toeneemt, wordt het wel eenvoudiger om openstaande vacatures sneller in te vullen. Een grotere groep werknemers is namelijk actief op zoek naar betere kansen. Dit kan niet alleen leiden tot een hogere productiviteit – doordat mensen een baan vinden die beter bij hen past – maar het kan ook de bedrijfsvoering verbeteren. Het is immers gunstig voor werkgevers als minder productieve banen worden ingeruild voor functies waarin werknemers zowel gelukkiger zijn als productiever werken.

Er schuilt echter een risico in dit hoge verloop. Het verlies van waardevolle werknemers, ook wel ‘regretted losses’ genoemd, kan de productiviteit juist schaden. Voor uitzenders is het daarom cruciaal om werkgevers te ondersteunen in het behouden van talent en interne mobiliteit te stimuleren. Dit helpt bedrijven om hun mensen niet alleen te behouden, maar hen ook te laten groeien in hun rol.

Lees ook: ‘Aandacht voor basisvaardigheden voorkomt problemen’

Meer vaste contracten

Een opvallende trend in het derde kwartaal van 2024 is de toename van het aantal vaste contracten. Het aandeel werknemers dat een vast contract krijgt na het vinden van een nieuwe baan is gestegen naar een record van 47,0%. Dit is goed nieuws voor uitzenders die inspelen op langdurige arbeidsrelaties. Door de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt voelen werkgevers zich steeds vaker genoodzaakt om vaste contracten aan te bieden om personeel aan te trekken én te behouden.

Ondanks dat de economie momenteel wat stagneert, blijft de vraag naar personeel groot. De krapte op de arbeidsmarkt is licht afgenomen, maar nog altijd aanwezig. Uitzendbureaus kunnen hiervan profiteren door werkgevers te ondersteunen in het bieden van vaste contracten, vooral omdat veel werkzoekenden hier actief naar op zoek zijn. Werknemers hebben door de krappe markt een sterke onderhandelingspositie en gebruiken die steeds vaker om een vast dienstverband af te dwingen. Factoren zoals de wens om een huis te kopen versterken deze vraag naar zekerheid.

Stabilisatie en toekomstige bewegingen

Naast de opwaartse trends zijn er ook tekenen van stabilisatie op de arbeidsmarkt. Het aantal baanwisselingen, de sourcingsdruk en de verwachte zoekduur blijven nagenoeg gelijk. Ook de werkloosheid blijft al enige tijd stabiel.

Toch is de verwachting dat de arbeidsmarkt de komende maanden nog volop in beweging zal blijven, zeker met de inwerkingtreding van de Wet DBA per 1 januari 2025. Deze wet, die zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) strikter gaat reguleren, zal naar verwachting leiden tot een verschuiving van een deel van de zzp’ers naar tijdelijke of vaste dienstverbanden. Dit biedt uitzenders de kans om hun diensten uit te breiden naar bedrijven die op zoek zijn naar flexibele oplossingen voor deze veranderingen.

Geert-Jan Waasdorp, directeur arbeidsmarkt bij Intelligence Group, benadrukt: “Werkgevers hebben in de komende maanden een unieke mogelijkheid om een deel van hun lastig in te vullen vacatures ook echt in te vullen. Hopelijk doen ze dat, want de kans dat de markt daarna weer krapper wordt door de voorspelde economische groei, is groter dan dat het makkelijker wordt om mensen te vinden.”

Onderzoek 

De indicatoren van Intelligence Group worden periodiek geüpdatet, met cijfers op basis van hun eigen internationale arbeidsmarktonderzoek (ITAM). Ze werken dit ieder kwartaal bij.

Lees ook: ‘Aandacht voor basisvaardigheden voorkomt problemen’

Over Auteur

Redacteur Flexmarkt

Reageer