Arbeidsmarkt verbetert ondanks lage economische groei

0

Ondanks de geringe economische groei in Nederland in het tweede kwartaal van 0,1 procent steeg het aantal vacatures licht.

Eind juni stonden er, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, 137.000 vacatures open. Dat zijn er 2000 meer dan een kwartaal eerder, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag publiceerde. Het aantal vacatures neemt sinds het eerste kwartaal van 2010 gestaag toe.

De toename in het tweede kwartaal is voor een groot deel toe te schrijven aan de commerciële dienstverlening, waar eind juni 81.000 vacatures openstonden. Dat is 2000 meer dan in het eerste kwartaal. De stijging was goed zichtbaar bij informatie- en communicatiebedrijven, maar vooral in de handel.

Bij de industriële bedrijven staat het aantal vacatures op 15.000, een stijging met 1000 ten opzichte van het eerste kwartaal. Daarentegen was het aantal openstaande vacatures in de niet-commerciële dienstverlening een fractie lager dan een kwartaal eerder.

Europa
De groei van de Europese economieën is in het tweede kwartaal van dit jaar sterk afgezwakt. Op kwartaalbasis groeide zowel de economie van de eurozone als de 27 EU-landen met slechts 0,2 procent. In Nederland kwam de groei uit op een minieme 0,1 procent.

Op jaarbasis bedroeg de economische groei van de eurozone 1,7 procent. Dat is fors minder dan de 2,5 procent groei die in het eerste kwartaal nog werd bereikt.

De afzwakkende groei in de eurozone werd vooral veroorzaakt door verslechterde prestaties in Duitsland en Frankrijk. In Duitsland daalde de groei het hardst. Terwijl in het eerste kwartaal nog een groei werd geboekt van 1,3 procent, moesten de Duitsers nu genoegen nemen met een magere 0,1 procent. In Frankrijk daalde de groei met 0,9 procentpunt zelfs naar nul.
 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer