CBS: Werkloosheid blijft licht dalen

0

Het aantal werklozen is in juli voor de vijfde maand op rij licht gedaald, maar het is nog altijd hoger dan een jaar geleden. Dat heeft het CBS donderdag bekendgemaakt. In juli zat 5,7 procent van de beroepsbevolking werkloos thuis. Een jaar eerder was dat nog 5,2 procent.

Gecorrigeerd voor seizoensinvloeden liep het aantal werklozen in juli met 4.000 terug tot 426.000. Als de seizoensinvloeden niet worden meegenomen, dan komt het totaal aantal werklozen in juli uit op 449.000.

Vanaf maart daalde het aantal met gemiddeld 5.000 per maand. Het CBS concludeert uit de recent beschikbaar gekomen gegevens dat de arbeidsmarkt in het tweede kwartaal van dit jaar voorzichtige tekenen van herstel heeft laten zien.

De werkloosheid liep vooral terug onder mannen. Vorige maand zaten evenveel mannen als vrouwen werkloos thuis: 224.000. Dit zijn cijfers die niet zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

UWV Werkbedrijf telde vorige maand 493.000 werkzoekenden zonder baan, duizend minder dan een maand eerder. De afname kwam geheel voor rekening van werkzoekenden met een lagere beroepsopleiding. Op hoger opleidingsniveau steeg het aantal vooral doordat meer leraren op zoek zijn naar werk. Dat is een verschijnsel dat zich elke zomer voordoet. Omdat UWV en CBS andere definities hanteren, wijken de cijfers van beide instanties van elkaar af.

Het aantal mensen met een werkloosheidsuitkering daalde in juli met 4000 tot 285.000. In juli kende UWV 31.000 nieuwe uitkeringen toe, terwijl er 35.000 werden beëindigd.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer