Daling werkloosheid vlakt af

0

Afgelopen halfjaar daalde de werkloosheid nog maar met duizend
werkzoekenden per maand. Dit is de kleinste daling sinds de economie drie jaar
geleden begon aan te trekken.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft bekendgemaakt. Inmiddels zit 4 procent van de beroepsbevolking (310.000 personen) zonder werk. De werkloosheid is op het laagste niveau sinds de eeuwwisseling. Vorig jaar was nog 4,6 procent van de beroepsbevolking (346.000 personen) werkloos.

Arbeidsmarkteconomen verwachten echter niet dat deze berichten het einde van de werkloosheidsdaling inluiden, aangezien het aantal openstaande vacatures nog steeds erg hoog is. Onlangs liet het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) in de Arbeidsmarktprognose 2008-2013 weten dat het aantal mensen zonder baan in ieder geval in 2008 en 2009 nog verder af zal nemen.

Ook de uitzendbranche maakt zich nog geen zorgen over de stagnerende werkloosheidscijfers. ‘Iedereen met een diploma kan sowieso aan de slag’, aldus een woordvoerder in De Volkskrant.
Vorige week kwam uit halfjaarcijfers van de ABU, brancheorganisatie van de uitzendbureaus, naar voren dat de groei in de uitzendsector sterk afvlakt. In de laatste twee weken van mei en de eerste helft van juni namen zelfs het aantal uren én de omzet voor het eerst in jaren af.
De ABU wijt de afname niet aan een haperende economie, maar juist aan het gebrek aan voldoende personeel. Volgens de ABU-woordvoerder zijn er nog veel vacatures en wordt het steeds moeilijker die in te vullen. Veel uitzendbureaus voeren inmiddels al een doelgroepenbeleid om zo ouderen, Wajongers of langdurig werklozen aan werk te helpen. Veel werkgevers staan daar nog niet open voor.

Bron: Volkskrant

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer