De jacht op spookvacatures

4

Spookvacatures: een bekend fenomeen bij werkzoekend Nederland. Reageren op een openstaande betrekking en erachter komen dat deze óf niet bestaat, óf al is ingevuld.

Verschillende bureaus in de flexbranche worden ervan beticht deze methode in te zetten om ‘goede’ inschrijvingen te creëren.

‘Effectief wil ik het zeker niet noemen, want in feite houd je de werkzoekende een worst voor’, aldus een oud-medewerker van een grote detacheerder die anoniem wil blijven. ‘Als arbeidsadviseuse moest ik verplicht ongeveer tien verschillende vacatures uit mijn branche op eigen naam hebben staan en dat kwam vaak neer op een vacaturetekst verzinnen of gaan kijken wat de concurrent heeft openstaan.’

De ABU geeft aan zich hier helemaal niet in te herkennen. Ook de NBBU kan zich als brancheorganisatie niet identificeren met het fenomeen spookvacatures. Beklag van uitzendkrachten over spookvacatures is bij beide organisaties nooit binnengekomen.

Vindt u dit een interssant onderwerp? In het aprilnummer Flexmarkt Magazine wordt dit onderwerp uitgebreid behandeld. Klik op deze link als u het vakblad wilt ontvangen! »
 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

4 reacties

  1. Marcel (werkzaak) op

    welke reactie verwacht u met dit bericht? Een schrikreactie? Een protestbrief? Mensen die onmiddelijk stoppen met solliciteren vanwege het onetisch handelen van selecteurs?

  2. Dit is al jaren zo in de uitzendbranche. De groten doen dit volgens mij vooral vanwege de grote concurrentie. Ben al ruim 20 jaar werkzaam als flexmedewerker en bij een intake gesprek gaat het bijna nooit over de vacature waarop ik in eerste instantie reageer. Sterker nog, die vacature wordt niet eens meer genoemd in het gesprek. Ze gaan meteen op ‘zoek’ naar een passende functie. Pas als je vragen stelt over de betreffende vacature wordt je verteld dat die al weg is. (Ook al staat die vacature nog geen dag online). Vreemd dat het hier als iets nieuws gebracht wordt!

  3. Theo Mensen op

    Het afbreukrisico van dit bewuste misbruik en deze misleidende vorm van ‘employer branding’ moet worden vergroot. Dat kan door een meldpunt voor deze ‘misdaad’ te te openen als initiatief van de branche die er alles aan wil doen om malafide praktijken tegen te gaan (‘branding’) en er ook geen belang bij heeft dat misleiding van niets vermoedende werkzoekenden en sollicitanten onbestraft blijft.

  4. Veel uitzendbureau s maken zich hier schuldig aan. Emteq personeelsdiensten waar ik onlangs nog heb gesolliciteerd is zo n bureau. Heel veel vacatures die niet actueel zijn terwijl zij dit wel pretenderen op de website onder kopje nieuws.

Reageer