Flexibele banen vaak onder opleidingsniveau

0

Werknemers in de flexibele schil werken vaak onder hun opleidingsniveau. Dit komt doordat de flexibele schil van de arbeidsmarkt relatief veel banen op een elementair of lager beroepsniveau bevat.

Dit blijkt uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de periode 1999-2006.

Van de werknemers die kort in de flexibele schil zitten, werkt een op de drie onder zijn of haar opleidingsniveau. Bij een langdurig verblijf in de flexibele schil (drie jaar of langer) is dat een kwart van de werknemers.

Tot de flexibele schil worden in het onderzoek van SEO mensen gerekend met een flexibel dienstverband en mensen met een tijdelijk dienstverband. Tot de eerste groep behoren de uitzendkrachten, oproepkrachten, afroepkrachten, invalkrachten en andere werknemers zonder overeengekomen arbeidsduur. Werknemers met een tijdelijk dienstverband hebben een contract voor bepaalde tijd dat geen uitzicht biedt op een contract voor onbepaalde tijd. Omdat het gaat over werknemers, worden zzp’ers buiten beschouwing gelaten.
 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer