Grootste deel banengroei voor uitzendbranche

0

Het aantal banen in Nederland neemt in de periode van 2016 en 2017 toe met 209.000. De banengroei zal met 86.000 in twee jaar tijd het grootst zijn in de uitzendbranche. In de winkelbranche ontstaan nog altijd de meeste vacatures, zo blijkt uit de laatste cijfers van UWV voor de arbeidsmarkt.

Ondanks het wegvallen van enkele winkelketens, zoals V&D, is de detailhandel goed voor een flinke groei van banen. Vooral bij voordeelwinkels, het luxesegment en bij webshops komt veel werk beschikbaar. Dat zorgt dit jaar naar verwachting voor 145.000 vacatures in de retail en volgend jaar voor 152.000. Per saldo levert dat ongeveer 13.000 banen op. Daarmee is de toename van werk bij winkels overigens wel lager dan vorig jaar, toen er hier nog 15.000 arbeidsplaatsen bijkwamen.

Minder WW-uitkeringen
Geholpen door het economisch herstel komen er dit jaar in totaal waarschijnlijk 114.000 werknemersbanen en plekken voor zelfstandigen bij in Nederland, en volgend jaar 95.000. Het UWV denkt mede hierdoor minder WW-uitkeringen hoeven uit te geven, al zullen dit er voorlopig nog wel meer zijn dan voor de crisis.

Bouw en zorg
Voor het eerst sinds 2008 neemt de hoeveelheid werk in de bouw weer toe. Het UWV voorziet ook voor de thuiszorg weer een groei van de werkgelegenheid. Vorig jaar leidden overheidshervormingen hier nog tot een grote leegloop, maar inmiddels is voor de sector weer extra geld beschikbaar gekomen. In de financiële sector is voorlopig nog sprake van banenkrimp.

Bronnen: UWV, ANP

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer