De uitbraak van het coronavirus laat de schaarste aan arbeidskrachten omslaan in een overschot. In de zorg echter blijft het schaarste troef, zo blijkt uit een rondgang door Flexmarkt onder arbeidsbemiddelaars in de zorg.
“Hier in het zuiden is het enorm hectisch. In eerste instantie brak de paniek uit in de zorg, met name op de planningsafdelingen. Bij onze klanten is razendsnel de inhuur van verpleegkundigen opgeschaald. Veel organisaties kijken niet verder dan een week. Wij vullen die losse diensten acuut in, maar helpen ook kijken naar de invulling van de vraag op langere termijn.” Aan het woord is Nicole Verkouteren van HappyNurse in Breda. Breda is op dat moment een van de steden met de meeste bevestigde patiënten van het virus.
Verpleegkundigenhausse
Het coronavirus heeft in zeer korte tijd de arbeidsmarkt opgeschud. De schaarste aan talent in de bouw, techniek en ict is door maatregelen als het samenscholingsverbod en de sluiting van de scholen omgeslagen in een overschot. Dat geldt niet voor de vraag naar zorgprofessionals. Of, specifieker: de vraag naar verpleegkundigen. HappyNurse, dat landelijk flexibele zorgprofessionals bemiddelt, merkt dat er sprake is van een enorme hausse, die het bedrijf in deze fase de nodige omzet brengt.
Vervanging vraag
Tegelijk is er sprake van een vervanging van de vraag. Dat merkt bijvoorbeeld Richard Meulesteen van arbeidsbemiddelaar Koraal PMS: “Het is tweeledig. De reguliere zorg is in korte tijd geschrapt, waardoor veel diensten zijn vervallen en veel mensen op andere plekken nodig zijn. Sommige van die mensen kunnen nu ook op de verpleegafdeling of in de intensive care aan de slag, maar een aantal zal opdrachten zien opdrogen. Dat geldt vooral mensen die werkzaam zijn in privéklinieken, waar de zorg nu stopt. Ik zie dan ook bedreigingen in deze crisis, naast de kansen.”
Hoger ziekteverzuim
Daarbij merkt Meulesteen dat een aantal medewerkers dankzij de strengere regels van de overheid thuis zitten. “Met een lichte verkoudheid moeten medewerkers uit voorzorg thuisblijven. Als een van onze mensen hoest, dan meldt die zich normaal gesproken niet ziek en nu wel. Een hoger ziekteverzuim hoort bij deze crisis. Ik heb nu een aantal medewerkers in de pool, die nooit ziek zijn maar nu verkouden thuis zitten.”
Omscholing
Veel zorgbureaus zijn ook druk bezig met het omscholen van mensen. Meulesteen: “In onze databank staan meer dan 5.000 mensen die als zorgprofessional door ons zijn bemiddeld: mogelijke herintreders en gepensioneerden bijvoorbeeld. Als we die kunnen heractiveren helpen wij voldoende handen aan het bed te krijgen.” En mensen die voorheen bij het warenhuis V&D werkten, denkt Meulesteen met een training te kunnen inzetten aan het bed.
Ook bij Randstad Zorg is er een groeiende vraag naar bijvoorbeeld studenten geneeskunde, merkt directeur Mark Niesink. “Aan onze in de zorg werkzame flexwerkers bieden we gratis e-learningtrajecten over Covid-19. Daar leren onze mensen wat je als zorgverlener moet weten over het virus, welke aandachtspunten op het gebied van preventie belangrijk zijn, en hoe een goede hygiëne aanhoudt.”
Niesink merkt dat zorginstellingen vooral behoefte hebben aan nieuwe planningen. “Wij helpen mensen te verplaatsen van bijvoorbeeld de minder acute zorg naar de acute zorg. Ook helpen wij zorginstellingen bij het organiseren van screenings van mensen die zich melden om te helpen.”
Verschil zieken- en verzorgingshuizen
De vraag bij ziekenhuizen is een andere dan die in verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg, merkt Verkouteren van HappyNurse. Verpleegkundigen in ziekenhuizen bestrijden het virus. Bij verpleeg- en verzorgingshuizen is het juist de bedoeling de mensen tegen het virus te beschermen – iets wat vooral op psychogeriatrische afdelingen professionele vaardigheden vergt. “Mensen met Alzheimer of dementie zijn extra van slag, want opeens komt niemand meer op bezoek. Terwijl ze niet begrijpen waarom ze binnen moeten blijven, kun je ze ook niet opsluiten in een kamer. Hun lot is zwaar.”
Wilbert Geijtenbeek, redacteur Flexmarkt