Grote tekorten arbeidsmarkt verwacht

0

Werkgevers moeten nog zeker zes jaar rekening houden met nijpende tekorten aan geschoold personeel voor vooral technische beroepen. Ook in de gezondheidszorg, het onderwijs en ICT zijn grote knelpunten te verwachten. Er moeten tot 2022 namelijk ruim twee miljoen banen worden ingevuld. 

Dat blijkt een rapport van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht.

Ruim 2 miljoen banen invullen

Er moeten de komende zes jaar ruim twee miljoen banen worden ingevuld. Door economische groei zal het aantal banen in Nederland volgens de onderzoekers in de jaren tot 2022 met ongeveer 520.000 toenemen. Dat komt neer op een groei van de werkgelegenheid (uitbreidingsvraag) met circa 1% per jaar.
Volgens het rapport zal de komende zes jaar daarnaast de banen van 1,5 miljoen werkenden moeten worden vervangen als gevolg van wisselingen van beroep, tijdelijke uitstroom en pensionering (vervangingsvraag).

Bouw

Vooral de groei in de bouw voedt de vraag naar technisch geschoold personeel. Ondanks de groeiende toestroom van gediplomeerden, blijft het aanbod achter. “Dit heeft er deels mee te maken dat lang niet alle technisch gediplomeerden een baan zoeken in de techniek”, stelt onderzoeksleider Didier Fouarge.

Zorg

In de gezondheidszorg worden op alle niveaus problemen verwacht in het vervullen van vacatures, mede door de stijging van de zorguitgaven.
Ook blijft het volgens de onderzoekers lastig om nieuwe leerkrachten te vinden in het basisonderwijs, waar veel vertrekkend personeel moet worden vervangen.

Jongeren op de arbeidsmarkt

Dat maakt de perspectieven voor jongeren op de arbeidsmarkt ‘gemiddeld genomen goed’, stelt het rapport. Hoogopgeleiden (hbo en universitair) hebben de beste papieren om aan werk te komen. Maar vooral in de zorg en de techniek liggen ook volop kansen voor mensen met een mbo-diploma op zak. “Het is beslist niet zo dat de markt geen behoefte heeft aan vakmensen”, zegt Fouarge.

Tekort aan technici

Brancheorganisaties in de techniek maken zich grote zorgen over het tekort aan technici. “Het toenemende gebrek aan timmerlieden, metselaars, installatiemonteurs, programmeurs en andere technische vakmensen vormt een bedreiging voor de groei van de bouw en technologische industrie”, schrijven zij.
De werkgeversorganisaties hameren met name op maatregelen in het onderwijs. ,,In de bouw- en infrasector hebben we de komende jaren 40.000 nieuwe mensen nodig. Die moeten worden opgeleid, maar straks zijn de docenten er niet”, waarschuwt voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland.

Het volledige rapport van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) staat ook online.

Bron: ANP/ROA

Lees ook: UWV verwacht een miljoen vacatures

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer