Het rommelt in de payrollsector

0

Het Financieel Dagblad schrijft vandaag over de voortgaande versnippering in de payrollsector. Een deel van de payrollbedrijven heeft zich afgekeerd van brancheorganisatie VPO en heeft zich nog niet bij een bond aangesloten. Dat kan echter voor juridische problemen zorgen, aldus de vakbonden.

 

De VPO, de Vereniging voor Payroll Ondernemingen, wordt door een reeks payrollbedrijven niet langer gezien als de belangenbehartiger. En de vakcentrales FNV, CNV en MHP hebben de brancheorganisatie de rug toegekeerd, schrijft het Financieel Dagblad. De FNV zou het payrollen liefst laten verbieden omdat met payrollen de rechtspositie van de payroller ernstig in het geding is, aldus de vakbond. Werkgevers zouden volgens de FNV via de weg van payrolling trachten hun verantwoordelijkheid jegens werknemers te ontlopen. De vakbond heeft zich al bij de Hoge Raad gemeld om haar gelijk te halen.

Veel payrollbedrijven zijn nu op zoek naar een nieuwe cao-partner en richten zich onder meer op de (kleine) vakbond LBV. De meerderheid van de payrollbedrijven heeft zich aangesloten bij een brancheorganisatie in de uitzendsector, met als gevolg dat zij onder het uitzend-cao vallen.

De payrollbedrijven die echter niet onder een uitzend-cao willen vallen en zich nog niet bij een bond hebben aangesloten, kunnen, volgens het FD, in juridische problemen komen aangezien de flexibiliteit van hun personeelsbestand op het spel staat. De tijdelijke contracten van payrollers zijn niet zonder meer op te zeggen en zouden, in sommige gevallen, zelfs omgezet kunnen worden in een vast contract, zo stelt de FNV.

Dat het rommelt in de payrollbranche wordt ook duidelijk uit het feit dat payrollbedrijven via de media oproepen om hun brancheorganisatie VPO in de ban te doen en een nieuwe brancheorganisatie op te richten. Payrollorganisatie Please heeft al een aantal andere aanbieders van payrolldiensten benaderd over de oprichting van een alternatieve belangenvereniging. Men zou, zo stelde Please afgelopen maand in een persbericht, helemaal niet tevreden zijn over de huidige branchevereniging VPO.

“De VPO lijkt onvoldoende in staat de specifieke voordelen van flexibele arbeidscontracten en dan vooral voor het kleinere bedrijfsleven in Nederland over het voetlicht te brengen,” aldus Please. Dat neemt echter niet weg dat de VPO voor dit jaar nog een sterke stijging van het aantal payrollers verwacht. De VPO verwacht dat het aantal payrollers dit jaar nog ongeveer 180.000 personen zal tellen. Dat zou een stijging van ongeveer 20 procent betekenen. In 2015 zullen er volgens de VPO 218.000 payroll-werknemers zijn. In maart maakte VPO bekend dat de omzet in de payrollbranche in 2011 met 4 procent gestegen is.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer