Hoogleraren geven agenda voor hervorming arbeidsmarkt

0

De Nederlandse arbeidsmarkt is al veel dynamischer geworden, nu de instanties nog, zeggen hoogleraren Pieter Gautier en Bas van der Klaauw van de Vrije Universiteit.

De flexibele schil is doorgedrongen in het Nederlandse bedrijfsleven, dat graag werkt met zzp-ers en uitzendkrachten. De Nederlandse arbeidsmarkt is daardoor veel dynamischer geworden, maar instanties en regelgeving blijven achter, schrijven de hoogleraren in hun "agenda voor hervorming van de arbeidsmarkt" op de site Me Judice.

Zo vallen zzp-ers niet onder het sociale zekerheidsstelsel en is de ontslagbescherming nog veel te rigide. Dit kan leiden tot een duale arbeidsmarkt, waarbij vaste banen goed worden beschermd, terwijl tijdelijke werknemers de last van de flexibiliteit dragen.

Het is bewezen, aldus de hoogleraren, dat financiële prikkels de arbeidsparticipatie kunnen laten stijgen. Daar kan in Nederland nog van worden geprofiteerd. Het zou een aanpassing in het beleid vergen ten opzichte van ouderen (laat de AOW later in gaan), vrouwen (koppel vergoeding voor kinderopvang aan werken) en werklozen (hoge, maar korte uitkeringen, breng de ontslagpremie in korting op de uitkering).

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer