Sollicitant heeft grotere mond door krapte op arbeidsmarkt

0

Door de krapte op de arbeidsmarkt blaken sollicitanten van het zelfvertrouwen, blijkt uit onderzoek van Brunel. Meer dan de helft solliciteert op banen waar ze niet gekwalificeerd voor zijn en driekwart legt een stevige salariseis op tafel.

De detacheerder liet een onderzoek doen onder 1.158 Nederlanders. Daaruit blijkt dat 51% van de banenzoekers durft te solliciteren op een functie waar ze niet de juiste opleiding voor hebben gevolgd of nog niet genoeg werkervaring voor hebben. Vrouwen trekken iets vaker de stoute schoenen aan dan mannen: 53% van hen meldt zich voor een functie waarvoor ze ondergekwalificeerd zijn. Jongeren (tot 30 jaar) trekken zich het minst aan van functie-eisen: zowel bij de mannen als de vrouwen vormen die voor meer dan 60% geen beletsel om toch een cv op te sturen.

Bouwers vragen het meest een hoger loon

Als er eenmaal over het salaris gesproken wordt, zegt driekwart van de ondervraagden om meer loon te vragen dan vroeger. Bij mannen ligt dat percentage zelfs rond de 80%. Hoewel het onderwijs schreeuwt om personeel, is juist daar de bereidheid om meer loon te vragen het laagst. Dat durft maar 59%. ICT’ers vragen voor het overgrote deel (87%) meer salaris dan vroeger. De bouw spant de kroon. Daar voelen sollicitanten zich door de krapte op de arbeidsmarkt dermate gesterkt dat bijna iedereen een hoger salaris vraagt (92%).

Het vragen van een hoger salaris houdt wellicht ook verband met de ontwikkeling dat sollicitanten weleens liegen over hun huidige loon. Een kwart geeft een hoger salaris op dan ze werkelijk krijgen, ontdekte Intelligence Group.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Ook wat betreft andere arbeidsvoorwaarden hebben kandidaten meer noten op hun zang dan enkele jaren geleden. 70% zegt bij een sollicitatiegesprek om betere secundaire arbeidsvoorwaarden te vragen dan voorheen. Wie meer dan 35 uur werkt, doet dat nog vaker. De mannelijke fulltimers vragen het meest om betere secundaire voorwaarden (77%), terwijl vrouwelijke parttimers (63%) daarin terughoudender zijn.

Te veel ongekwalificeerd personeel

In de bouw vraagt een sollicitant vrijwel altijd meer salaris, maar werknemers in die sector vinden tegelijk dat er te veel ongekwalificeerd personeel wordt aangenomen. Die mening is 60% toegedaan, ongeveer evenveel als in de industrie en de retail. Ondanks berichten over grote aantallen ongeschoold onderwijspersoneel, vindt in die sector een minderheid (45%) dat werkgevers  te veel ongekwalificeerde mensen aannemen.

Over Auteur

Reageer