Werkgevers vragen in vacatures vaker om beheersing Chinees

0

Werkgevers vragen in vacatures steeds meer naar mensen die Chinees spreken, constateert Indeed. Het afgelopen jaar werd in vacatures 68% vaker gevraagd om een kandidaat die de Chinese taal machtig is. Tot vorig jaar nam die vraag nog af.

Volgens managing director Sander Poos van Indeed weerspiegelen de cijfers de economische ontwikkelingen: ‘Ons land staat op de derde plek wat betreft Chinese investeringen in Europa en onlangs zijn de economische banden tussen beiden landen, tijdens een handelsmissie, nog verder aangehaald.’ Ook Japans is in opmars: afgelopen jaar steeg de vraag vanuit werkgevers naar werkzoekenden die Japans kunnen spreken met 28%. Dat betekent overigens niet dat werkgevers geen waarde meer hechten aan een goede beheersing van de Nederlandse taal: die expliciete vraag nam met 24% toe.

Minder vraag naar Duits en Engels

In vacatures wordt wel minder vaak gevraagd of een sollicitant Engels spreekt: die vraag is met 13% afgenomen. De beheersing van de Duitse taal werd 4% minder gevraagd. Volgens Pools is het tegenwoordig bijna vanzelfsprekend dat je Engels spreekt als je solliciteert op een functie. ‘Werkgevers zoeken daar dus niet meer zo expliciet naar in hun vacatureteksten. Daarnaast blijven de economische banden met onze oosterburen altijd ontzettend belangrijk. Een goede beheersing van het Duits is voor een deel van de vacatures in Nederland van groot belang.’ Het Duits was begin 2017 korte tijd zelfs de meest gevraagde taal in vacatures, blijkt uit de Indeed-cijfers.

Chinees nog laag in de top 10

Hoewel het Chinees in vacatures dus steeds meer gevraagd wordt, bezet de taal nog maar de 9e plaats in de lijst met meest gevraagde talen. Nederlands, Duits en Engels vormen de top 3. Het Nederlands wordt volgens de cijfers continu meer dan 2.000 keer als eis genoemd in vacatures; Engels, Duits en Frans scoren tussen de 1.000 en 1.500 keer. De overige talen worden beduidend minder vaak gevraagd. Een duidelijk afname was er in de vraag naar Pools (7e, -10%) en Arabisch (8e, -42%). Portugees is meer in trek (+9%), Russisch daalt in populariteit (-35%).

Over Auteur

Reageer