Meer loon voor jongere in supermarkt

0

Vakbonden en werkgevers hebben overeenstemming bereikt over een cao voor de 260.000 werknemers in de supermarkten. De lonen gaan in 2 jaar tijd aardig omhoog, maar de jeugdlonen nog meer. Dat meldden FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond maandag.

De lonen gaan in die 2 jaar tijd met 3,8 procent omhoog, de jeugdlonen met 6,8 procent. Hogere jeugdlonen maken het voor werkgevers minder aantrekkelijk maken oudere werknemers te vervangen door jongere krachten. Bij de supermarkten is driekwart van het personeel jonger dan 23 jaar.

Ook voor uitzendkrachten en payrollers 
De cao voorziet ook in hogere straffen voor werkgevers die de cao niet naleven. De Commissie Nalevingsinstrument Supermarkten kan boetes opleggen. Ook is afgesproken dat de nieuwe cao na 3 maanden ook geldt voor werknemers die worden ingehuurd via uitzendbureaus of payrollbedrijven. Daarnaast is afgesproken dat de pensioenpremie stijgt om die kostendekkend te maken. FNV Bondgenoten had demonstratieve acties gevoerd in enkele supermarkten om te komen tot een betere cao.

‘Eerste stap’ 
CNV Jongeren noemt de 3 procent extra loonsverhoging in de jeugdlonen "een goede eerste stap”, die lang niet voldoende is om de ongelijke beloning van jongeren recht te trekken. Bovendien wil CNV Jongeren een uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling over jongeren die minder dan 12 uur per week werken en dan geen recht hebben op toeslagen, bijvoorbeeld voor avondwerk.

Over Auteur

redactieflexmarkt

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer