Minder vacatures hoogopgeleide technici

0

In vergelijking met vorig jaar stijgt de vraag naar hoogopgeleide technici in het eerste kwartaal van 2015 met slechts 6%. Dat is 14% minder dan in 2014.

Voorgaande kwartaalvergelijkingen lieten continu dubbele groeicijfers zien. Dit blijkt uit een analyse van Yacht van de technische arbeidsmarkt over het eerste kwartaal van 2015.

Daling vacatures Rotterdam
De magere groei is het gevolg van een dip in het aantal vacatures in de regio Rotterdam. Van de, voor hoog opgeleide technici, belangrijke regio’s laten de regio’s Amsterdam, Eindhoven en Breda nog steeds een groei in vacatures zien van respectievelijk 16%, 15% en 13% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014.
Alleen de regio Rotterdam wijkt af, hier daalde het aantal vacatures maar liefst 16% (ruim 200 vacatures) ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. ‘De daling in deze regio was al zichtbaar in het laatste kwartaal van 2014 en zet zich dus nu versterkt door. Uit deze daling blijkt hoe afhankelijk we zijn van grootschalige investeringen zoals de aanleg van Maasvlakte 2, het afronden van een dergelijk project en het terug schalen van het investeringsniveau. Dit vertaalt zich direct door in de lokale arbeidsmarkt en stelt hoge eisen aan de flexibiliteit van professionals en technisch dienstverleners’, aldus Ard Kistemaker, Directeur Yacht Engineering.

Specialisten en engineers gewild
Naast regionale verschillen in de groei van het aantal vacatures zijn ook duidelijke verschillen waarneembaar in beschikbare functies. Specialisten en engineers zijn erg gewild. Opvallend is dat de vraag naar specialisten en engineers het sterkst groeit met respectievelijk 22% en 7% ten opzichte van het eerste kwartaal in 2014. Binnen de hightech industrie en technisch dienstverleners die zich richten op bouw en infrastructurele projecten is de behoefte aan deze profielen het grootst, Bij deze bedrijven ligt de focus op het ontwikkelen, engineeren, produceren en onderhouden en dat zien we terug in de vacaturemarkt met veel operationele functies.

Vraag naar managers en projectleiders daalt
De vraag naar managers en projectleiders daalt op landelijk niveau binnen alle branches. Door deze daling is het gebruikelijke carrièrepad via projectleiderschap naar een leidinggevende rol lastiger in te vullen door hoogopgeleide technici. ‘Carrière- en ontwikkelmogelijkheden voor technici liggen met name op het vinden van uitdagingen in een andere sector’, aldus Kistemaker.

Bron: Yacht


Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer