Monsterboard: Lichte stijging vacatureaanbod

0

Het online vacatureaanbod steeg in april voor het eerst in zes maanden tijd, aldus de Monsterboard Employment Index.

Het aanbod nam met 2 punten licht toe na een daling van 5 punten in maart. Dit blijkt uit de Monster Employment Index – de maandelijkse onafhankelijke barometer van de online-arbeidsmarkt. In maart stond het aanbod in maart nog op een historisch dieptepunt, aldus Monsterboard. Nu komt de algehele Index iets hoger uit op 78 punten.

Monsterboard werd vorige maand door Jobbird nog beticht van tendentieuze berichtgeving naar aanleiding van de Monsterboard Employment Index. De algemene tendens in online vacatures zou niet dalende zijn, maar juist stijgende. Monsterboard weerlegde de kritiek.

“De onzekerheid over de Nederlandse economie blijft invloed hebben op het vacatureaanbod, waarbij de Index van april op jaarbasis evenveel daalt als in maart”, aldus Warren Hammond, managing director van Monsterboard.nl.
 

Grootste stijging in het onderwijs

In april steeg het vacatureaanbod in het onderwijs het sterkst. Het aanbod nam met 11 punten toe. Het vacatureaanbod steeg onder andere ook in de transport & logistiek sector (+9), de productiesector (+9), de horeca & toerisme sector (+8), de agrarische sector (+7) en de gezondheidszorg (+6). In de administratieve sector en in de marketing & PR sector daalde het aanbod vorige maand het meest. Het aanbod daalde in beide sectoren met 3 punten licht. 

Meeste sectoren in de min

Ten opzichte van vorig jaar april staat het vacatureaanbod voor de meeste sectoren in de min. Alleen in de agrarische sector (+5) steeg het aanbod. In de transport & logistiek sector nam de vraag naar personeel het meest af, het vacatureaanbod daalde met 44 punten aanzienlijk. In de research & development sector (-24), de gezondheidszorg (-24) en de horeca & toerisme sector (-21) daalde het aantal vacatures eveneens fors. Het vacatureaanbod daalde onder meer ook in de administratieve sector (-18), productiesector (-18), sales sector (-17), management & consultancy sector (-16), juridische sector (-16) en marketing & PR sector (-15). 

Vacaturedaling in de meeste provincies

Terwijl het vacatureaanbod in april in Gelderland gelijk bleef, daalde het aanbod in alle andere provincies. In Groningen (-6) , Friesland (-6), Overijssel (-5) en Zeeland (-5) daalde het aanbod het meest. In Noord-Holland en Flevoland daalde het aanbod met 2 punten licht. In Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Limburg en Drenthe liep het aantal vacatures met 1 punt iets terug. 

Vergeleken met vorig jaar april nam het vacatureaanbod in iedere provincie af. De Index daalde in Zeeland met 38 punten fors. Ook in Limburg (-27), Overijssel (-26), Groningen (-25), Gelderland (-24), Noord-Brabant (-22) en Drenthe (-20) daalde het vacatureaanbod sterk. Het aanbod daalde verder nog in Zuid-Holland (-17), Noord-Holland (-16), Utrecht (-15), Friesland (-10) en Flevoland (-6).

Europees vacatureaanbod stijgt

In april steeg het Europese vacatureaanbod met 2 punten. Het aanbod steeg in Frankrijk, Duitsland en Italië met 5 punten het sterkst. De Index nam ook in België (+2) en Zweden (+1) toe. Alleen in het Verenigd Koninkrijk (-8) daalde het vacatureaanbod vorige maand. 

Ten opzichte van 12 maanden geleden steeg de Europese Index met 8 punten. In Duitsland nam het vacatureaanbod met 31 punten veruit het meest toe. In het Verenigd Koninkrijk (+2) en Italië (+1) steeg het aanbod eveneens. In België (-7), Frankrijk (-7) en Zweden (-1) daalde de vraag naar personeel juist.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer