Personeelstekort belangrijk thema in de boardroom

0

Het acute personeelstekort heeft dit jaar een grote impact op de strategie van bedrijven. Ook bereiden bedrijven zich voor op de  ‘transformatie van werk’ door vooral te zoeken naar talent met ’21st-century skills’.

Bestuurders (ceo’s) richten zich dit jaar volop op de arbeidsmarkt, innovatie en digitalisering, zo blijkt uit het onderzoek Berenschot Strategy Trends 2019. Daaraan deden 750 organisaties mee die ongeveer 1 miljoen werknemers vertegenwoordigen.

Personeelstekort

Volgens dit onderzoek heeft de krappe arbeidsmarkt grote gevolgen voor de strategie van bedrijven. De economische groei, gecombineerd met demografische ontwikkelingen zoals de vergrijzing, hebben al geleid tot een ‘nijpend tekort’ aan personeel in vrijwel alle sectoren, stelt Berenschot. In de ‘war for talent’ proberen Nederlandse bedrijven zich te onderscheiden door zich sterk te positioneren en goede (secundaire) arbeidsvoorwaarden te bieden. Ook moeten zij noodgedwongen creatiever worden in het aantrekken van personeel.

Digitalisering

Volgens Berenschot trachten bedrijven het tekort aan gekwalificeerd personeel ook op een slimme manier op te lossen door digitalisering en innovatie. Zo is het personeelstekort ook een drijfveer om verdere automatisering door te voeren.
Daarnaast is er sprake van een ‘transformatie van werk’ door digitalisering en de inzet van nieuwe technologieën. Ook de veranderende vaardigheden die de toenemende digitalisering vraagt, hebben strategische gevolgen. “In de toekomst is er meer behoefte aan hoger en technologisch opgeleid personeel. Ook worden zogenoemde ’21st-century skills’ belangrijker. Medewerkers krijgen meer gelegenheid om aandacht te besteden aan complexe, creatieve en klantgerichte activiteiten die meer toegevoegde waarde opleveren”, zegt Onno Ponfoort, senior managing consultant bij Berenschot.

Investeren in technologie

Wat betreft de technologische ontwikkelingen verwachten de ondervraagde Nederlandse CEO’s vooral dat big data en data-analytics veel impact zullen krijgen. Reden voor hen om hierin te investeren. Bedrijven geven steeds meer aan dat digitalisering en innovatie hun aandacht hebben. Bedrijven die investeren in onderzoek, ontwikkeling en innovatie zien hun omzet ook sneller groeien, zo stelt Berenschot.

De publicatie Berenschot Strategy Trends 2019 is te downloaden op de site van Berenschot.

Bronnen: ANP/Berenschot

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer