InterIQ: bemiddeling van hoogbegaafden

0

Voor hoogbegaafde volwassenen die vastlopen op de arbeidsmarkt is weinig aandacht. Het nieuwe bureau InterIQ wil werkgevers laten profiteren van deze bijzondere groep ‘high-potentials’. Flexmarkt in gesprek met de oprichters Rianne van de Ven en Femke Hovinga.

Flexmarkt publiceert in elke editie een interview met een nieuwkomer in de sector die vertelt hoe hij of zij het ondernemerschap in de flexbranche in praktijk brengt. In de april-editie die vandaag is verschenen is het de beurt aan InterIQ.

Hoogbegaafden kunnen een enorme aanwinst zijn, maar ze lopen wel eens vast op hun werk”, vertellen Femke Hovinga en Rianne van de Ven. Zij kunnen het weten. Beide dames zijn zelf hoogbegaafd en hebben jarenlange ervaring met coaching van hoogbegaafde volwassenen. Met hun bedrijf InterIQ willen ze begrip kweken voor de talenten en behoeftes van hoogbegaafden. Hovinga: “Veel hoogbegaafden hebben een atypische carrière, zowel op school als op het werk. Zij presteren continu onder of wisselen voortdurend van baan, omdat ze zich snel vervelen. Het gevolg is dat ze wel het talent hebben, maar niet altijd de juiste diploma’s en werkervaring voor de functies die ze goed kunnen vervullen.”

Irritante betweter

Elke positieve eigenschap van een hoogbegaafde, kan zich in de verkeerde werkomgeving negatief uiten. “Hoogbegaafden denken sneller dan collega’s. Dat kan zich uiten in ongeduld”, vertelt Van de Ven. “Ze bedenken vaak creatieve oplossingen voor problemen. Het kan wel eens frustratie geven als ze die oplossingen niet goed kunnen overbrengen. Veel hoogbegaafden zijn ook hoogsensitief: ze verwerken veel emotionele prikkels. Daardoor kunnen ze slecht tegen onrecht en inconsequent beleid of gedrag van collega’s. Tot slot kunnen hoogbegaafden heel goed complexe problemen analyseren, maar ze verliezen zich soms in details.”
Loop je met een hoogbegaafde sollicitant niet het risico een irritante betweter in huis te halen? “Zo worden hoogbegaafden af en toe wel ervaren”, geeft Hovinga toe. “Maar dat ligt vooral aan de omgeving. Een hoogbegaafde medewerker kan bedreigend zijn voor collega’s en managers die onzeker zijn over hun eigen prestaties. Als je hoogbegaafden begrijpt en een goede werkomgeving biedt, heb je aan hen collega’s die loyaal, autonoom, creatief, flexibel en ijverig zijn. Een hoogbegaafde kan soms het werk doen van twee tot drie collega’s.”

Op alle niveaus

Daar houden de overeenkomsten tussen hoogbegaafden onderling wel zo’n beetje op. De typische hoogbegaafde bestaat niet”, Aldus Van de Ven. “Sommige kandidaten zijn introvert, anderen extravert. Sommigen zijn echte leiderstypes, anderen werken liever op de achtergrond.”
Bovendien ontdekte InterIQ een onbekende groep hoogbegaafden: mensen die wel succesvol zijn op hun werk, maar zich enorm aanpassen en veel liever iets anders zouden willen doen. “Zij zijn nog niet uit de kast gekomen als hoogbegaafde en werken met de rem erop. Het gaat om mensen in alle bedrijfstakken en op alle niveaus.” Ook de inleners hebben een diverse achtergrond. InterIQ heeft aanvragen gekregen uit de horeca, het bankwezen, de overheid, de IT-sector, de zorg en de bouw. Sinds juni heeft het bureau twee hoogbegaafden bemiddeld. Over zeven andere kandidaten voeren Hovinga en Van de Ven momenteel gesprekken. “Onze ambitie is om alle hoogbegaafden een baan te bezorgen, waar ze volledig tot bloei kunnen komen. Anders gezegd: om als InterIQ zo snel mogelijk overbodig te zijn.”

Dit artikel, geschreven door Frans Tilstra, is gepubliceerd in de april-editie van Flexmarkt. In de rubriek Starter portretteert Flexmarkt elk nummer een nieuwkomer in de flexbrance. Ook Flexmarkt ontvangen?

Lees ook: Je eigen uitzendbureau starten? Dit moet je weten!

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer