Punten verdienen voor studentendeals

0

Studentenbureau EXTRA werkt met een puntensysteem: hoe meer je werkt en bijdraagt, hoe meer punten je kunt inwisselen voor korting op bijvoorbeeld concerttickets of een sportschoolabonnement.

Tekst: Ellen Nap

Je hebt gewerkt en nog diezelfde dag kun je een deel van je loon opnemen. ‘Direct uitbetalen’ is de nieuwste feature van uitzendbureau EXTRA. “Het klinkt simpel, maar het vergde nog best wat puzzelen”, zegt eigenaar Max Claushuis. “In samenwerking met Payday van ABN Amro hebben we het mede mogelijk gemaakt om medewerkers in loondienst direct uit te betalen nadat de gewerkte uren zijn goedgekeurd.” 

Punten inwisselen

EXTRA heeft zo’n 800 studenten in loondienst. “Zij kunnen 75 procent van hun verdiende loon direct en kosteloos opnemen. Het restant verrekenen we automatisch aan het einde van de salarisperiode. Het is een unieke functie, net als het puntensysteem waarmee we werken”, zegt Claushuis. Zijn flexbureau met bijbanen voor studenten in met name horeca laat krachten punten verdienen die ze kunnen inwisselen voor studentendeals. Denk aan korting op concertkaartjes, een abonnement op de sportschool, een Swapfiets of een padelracket. “Hoe meer je werkt en bijdraagt, hoe meer punten je verdient.

Wij verwachten van onze mensen dat ze minimaal drie shifts per maand werken. Als ze er meer doen, verdienen ze extra punten. Maar ook door bijvoorbeeld nieuwe mensen aan te dragen of een last-minutedienst te doen.”

‘Als uitzendbureau heb je in de basis één keer contact met een kracht, met het puntensysteem houden we mensen betrokken’

Lokkertje om mensen te trekken

Claushuis kwam op het idee voor EXTRA toen hij het evenementenbureau dat hij samen met zijn compagnon runde, in de covidperiode zag leeglopen. “De hospitalitysector lag helemaal stil, dus ik besloot me op het uitzenden van personeel te richten. In 2022 ben ik EXTRA gestart. Met het puntensysteem hebben we een mooi lokkertje om mensen te trekken. En volledig geautomatiseerd, want software is belangrijk om te kunnen schalen.” 

Max Claushuis van EXTRA. Foto: Peter Arno Broer

Anders naar werk kijken

Een andere gedachte achter het puntensysteem is dat de jongere generatie anders naar werk kijkt. “Waardering vinden jonge werknemers net zo belangrijk als geld. Met dit puntensysteem geven we ze naast hun salaris een extra beloning.”

Bijkomend effect is dat je als werkgever betrokken blijft, zegt Claushuis. “Na het eerste gesprek verlies je elkaar vaak een beetje uit het oog. Met het puntensysteem houden we mensen betrokken en bij de les.” Zo krijgen krachten als ze jarig zijn extra punten. Net als wanneer ze een halfjaar of jaar in dienst zijn. 

Verplicht bellen

In de basis wil Claushuis positief gedrag belonen. “Maar er zijn ook standaardzaken waar mensen gewoon aan moeten voldoen”, aldus Claushuis. Zo moeten krachten bellen als ze niet kunnen komen werken, iets waar de gemiddelde Gen Z’er van gruwt. “Via de app zeg je makkelijk af, maar dat kunnen we niet verkopen aan onze opdrachtgevers. Bovendien zul je in je latere leven ook moeten bellen, dus dat heb je te leren.” 

Nieuw label met loopbaancoaching

Sinds kort richt EXTRA zich ook op de promotiebranche. Het volgende plan is de start van een nieuw label met loopbaancoaching, onder de naam EXTRA Jobs. “We willen onze studenten richting het einde van hun studie begeleiden naar een startersfunctie. Daarvoor hebben we een tool waarmee je persoonlijkheidstesten kunt afnemen en die automatisch een match maakt met bepaalde functies. Met behulp van AI kun je vervolgens makkelijk zoeken naar vacatures. Onze volgende stap is dat we op basis daarvan werving en selectie gaan doen.” 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer