‘Overheid, help arbeidsmigranten naar Nederland halen’

0

Arbeidsmigranten zijn van groot belang voor de Nederlandse economie. Toch ervaren werkgevers nog steeds veel hindernissen om ze naar Nederland over te laten komen. Paul den Ronden (Brisker Group), maakt zich grote zorgen over deze situatie. Hij pleit ervoor dat de overheid de extra kosten die werkgevers moeten maken om migranten naar Nederland te halen op zich gaat nemen.

Binnen veel sectoren in Nederland is er sprake van een groot tekort aan personeel. Alleen al in de zorg zoekt men naar 100.000 mensen. Dit tekort komt deels door vergrijzing van de bevolking en deels door vergrijzing van het personeelsbestand. Voor het invullen van vacatures worden we in Nederland steeds afhankelijker van arbeids- en kennismigranten. Drie jaar geleden vervulden 370.000 arbeidsmigranten al 540.000 banen en steeg het aantal vergunningen voor kenniswerkers in tien jaar met 65%.

Heel veel arbeidsmigranten nodig

Ook in de bouw, in de agrarische sector en in de techniek bestaan grote personeelstekorten. Eind februari liet het CBS aan de NOS weten dat we de komende jaren 50.000 extra werknemers uit het buitenland (per jaar, red.) nodig hebben om banen in deze sectoren te vullen. Otto Workforce, de grootste internationale arbeidsbemiddelaar van Europa, verwacht zelfs dat we 150.000 tot 200.000 arbeidsmigranten nodig hebben. Deze inschatting is onder andere gebaseerd op de vergrijzing, die binnen twintig jaar op zal lopen van 20 naar 33% van de bevolking.

Strikte wet- en regelgeving

Hoe gaan we al deze werknemers uit het buitenland op een soepele manier hierheen halen? Het buitenlands talent ziet Nederland als een prettige potentiële woon- en werkbestemming, maar door de strikte wet- en regelgeving en het grote tekort aan woningen lukt het werkgevers niet gemakkelijk om buitenlandse arbeiders en talent aan te trekken. Zolang de overheid niet inziet dat we als Nederland deze buitenlandse werknemers nodig hebben, zullen de problemen door tekorten aan personeel alleen maar verder toenemen.

Polenhotels zijn noodoplossing

Nederland loopt zo het risico dat bedrijven zich in het buitenland gaan vestigen. Om dit te voorkomen, komt de overheid nu met noodoplossingen. Denk aan het (slechts) deels verlagen van de kosten om personeel uit het buitenland naar Nederland over te laten komen. Of denk aan de ET-regeling, waarmee buitenlandse werknemers die tijdelijk in Nederland werken een belastingvrije vergoeding krijgen voor extra kosten die zij maken, omdat zij tijdelijk buiten hun eigen land werken. Of denk aan de zogenaamde ‘Polenhotels’. Dit zijn slechts druppels op een gloeiende plaat.

Overheid moet werkgevers faciliteren

Om het voor werkgevers aantrekkelijker te maken om buitenlands personeel aan te trekken, heb ik het volgende proefballonnetje: laat de overheid de extra kosten dragen om migranten naar Nederland te brengen. Om klaar te zijn voor de toekomst, is het noodzakelijk dat werkgevers hierin goed gefaciliteerd worden. Niet alleen qua kosten, maar ook in het verzorgen van een ziektekostenverzekering en het subsidiëren van huisvesting. Dit maakt het voor organisaties – ook financieel – een stuk aantrekkelijker om te investeren in hun personeelsbestand.

Blokkades arbeidsmarkt weghalen

Hoe meer kosten, wetten en verplichtingen er zijn, hoe slechter werkgevers hun vacatures kunnen invullen. Dit is geen ideale situatie, het gaat ten koste van onze economische groei en het is bedreigend voor ons ondernemersklimaat. Met onze blik gericht op de toekomst, moeten we toewerken naar een situatie die voor werkgevers, personeel én overheid werkt. Dat kan alleen door het weghalen van onnodige blokkades die funest zijn voor de Nederlandse arbeidsmarkt.

Dit is een bijdrage van Paul den Ronden (algemeen directeur van Brisker Group).

Lees ook:

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer