CBS-cijfers over arbeidsmigranten; Polen de grootste groep

0

Honderdduizenden banen worden in Nederland jaarlijks vervuld door arbeids- en kennismigranten. De helft hiervan betreft arbeidskrachten uit de EU, waarvan de Polen het leeuwendeel uitmaken. Zij zijn onmisbaar voor bijvoorbeeld de (glas)tuinbouw in het Westland.

Het CBS heeft de cijfers over kennis- en arbeidsmigranten gepubliceerd waaruit dat blijkt.

Arbeidsmigranten

In 2017 werden ruim 838.000 banen vervuld door buitenlandse werknemers. Bijna de helft (424.000) hiervan werd vervuld door arbeidskrachten uit een EU-land. Werknemers uit Polen vormen de grootste groep; in 2017 hadden 180.000 Polen in Nederland een baan. Daarnaast werkten er in Nederland in 2017 23.400 Roemenen, 12.700 Hongaren, 12.100 Bulgaren.
De arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europese hadden ook de banen met de laagste uurlonen. Zo heeft ruim 70 tot 80% van de werknemers geboren in Roemenië, Polen, Bulgarije en Hongarije een baan met een uurloon onder de 15 euro.

Kennismigranten

In 2011 schreven ruim 31.000 arbeidsmigranten zich in bij een Nederlandse gemeente. Eind 2016 was hiervan 59% weer uit ons land vertrokken. Het CBS maakt onderscheid tussen kennismigranten (met name uit India) en ‘overige arbeidsmigranten’ (met name uit Polen). De kennismigranten vestigen zich vooral in de regio Amsterdam, waar zijn banen vinden in de specialistische zakelijke ienstverlening, de handel en IT. De arbeidsmigranten uit de EU -, die vooral te vinden zijn in de regio Delft en Westland, het centrum van de Nederlandse tuinbouw – blijven over het algemeen langer in Nederland.

Bron: CBS/CBS

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer