Onderzoek Randstad: ‘Nederland niet klaar voor flexibele arbeidsmarkt’

0

Er blijkt er veel weerstand te zijn onder Nederlanders om op oudere leeftijd door te werken, vaker om te scholen en flexibeler te gaan werken. Ruim twee derde (69 procent) ziet niets in een flexibele arbeidsmarkt van de toekomst.

Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van Randstad, onder 1033 respondenten.

Negatief over flexibele contracten
Ruim twee derde van de Nederlanders staat negatief tegenover een arbeidsmarkt met uitsluitend flexibele contracten. 64% vindt het een (zeer) slechte zaak dat ouderen op latere leeftijd (moeten) blijven werken en zelf verantwoordelijk zijn voor het financieren van pensioen.

Belangrijkste resultaten uit het onderzoek:

  • 71% ervaart wegvallen van een vast dienstverband als een negatief gevolg van een flexibele arbeidsmarkt;
  • 38% geeft aan hulp nodig te hebben van de overheid bij een flexibele arbeidsmarkt;
  • Slechts 35% staat positief tegenover ‘een leven lang leren’ (drie omschoolmomenten in werkend leven);
  • 23% ziet een leven lang leren niet zitten;
  • De meerderheid vindt werken tot je 75e ongeloofwaardig;
  • 64% vindt het een (zeer) slechte zaak dat ouderen op latere leeftijd (moeten) blijven werken en zelf verantwoordelijk zijn voor het financieren van pensioen;
  • Helft Nederlanders wendt zich tot de overheid als het gaat om betaalbaar houden oude dag;
  • Een derde acht zich zelfvoorzienend op oude dag;

‘Maatschappij georganiseerd rondom vast contract’

Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt van Randstad Groep Nederland, vindt het ‘zorgelijk’ dat Nederlanders nog niet voorbereid zijn op de arbeidsmarkt van de toekomst. ‘We ontkomen er namelijk niet aan dat mensen in de toekomst vaker wisselen van baan. Echter, 56% geeft aan een vast contract het belangrijkste criterium te vinden voor goed werkgeverschap. En dat is begrijpelijk, want op dit moment is onze maatschappij nog georganiseerd rondom het vaste contract. Als werkgevers in de toekomst geen zekerheid meer bieden, zullen we ons daar met z’n allen op moeten voorbereiden.’

Bron: Randstad

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer