Onrust onder werkenden over arbeidsmarkt groeit

0

Een groeiende groep werknemers maakt zich zorgen over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Bijna de helft van de zzp’ers overweegt weer een vast dienstverband.

Dit blijkt uit een onderzoek van Nationale Vacaturebank, uitgevoerd door QA Research, waarin 1600 werkenden in de leeftijd van 18 tot 45 jaar werden ondervraagd

De zorgen over de toekomst van de arbeidsmarkt zijn met 70% het grootst bij zzp-ers. Daarna komen, met 63%, de werknemers met een contract voor bepaalde tijd. Opvallend is ook de score bij de werknemers met een vaste aanstelling; van hen maakt de helft (53%) zich zorgen over de huidige arbeidsmarktontwikkelingen. Van de jongeren, 18 tot 24 jaar, is 70% ongerust.

 Zorgen over de toekomst

Suzanne van Malsen van Nationale Vacaturebank noemt de resultaten opvallend: “We hebben nog steeds veel vacatures op onze site staan, in alle regio’s van Nederland. Toch blijkt dat werkenden zich zorgen maken. Dit zou te maken kunnen hebben met de onrustige tijden waar we in leven, zoals de hoge inflatie en de economische krimp van de afgelopen kwartalen. Een ander punt van zorg kunnen de salarissen zijn die minder hard stijgen, terwijl inflatie wel hard stijgt. Vastigheid en zekerheid in je baan zijn dan extra belangrijk.”

Uit de enquête van Nationale Vacaturebank blijkt dat zekerheid de belangrijkste reden is om voor een vast dienstverband te kiezen. Daar waren alle leeftijdscategorieën (18 tot en met 24 jaar, 25 tot en met 34 jaar, 35 tot en met 45 jaar) het unaniem over eens.

Detailhandel en groothandel

Per branche zijn de zorgen over de arbeidsmarkt het grootst in de detailhandel en groothandel. Daar maakt 65% van de werknemers zich zorgen over hun carrièremogelijkheden. De branches met het grootste vertrouwen hebben in de arbeidsmarkt zijn het onderwijs en de overheid. Toch maakt ook in die sectoren bijna de helft (45%) zich zorgen.

Aantal zzp’ers

Het aantal zzp’ers op de arbeidsmarkt is een indicator van het vertrouwen in de economie. Als veel werkenden kiezen voor een onzeker zzp-bestaan, zien zij de toekomst positief tegemoet. Suzanne van Malsen van Nationale Vacaturebank: “Uit ons onderzoek blijkt dat 47% van alle ondervraagde zzp’ers weer een vast dienstverband overweegt. Het nog steeds ruime aanbod van vacatures zou een reden kunnen zijn dat veel zzp’ers die stap nu willen maken.”

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer