Opvallende daling vacatureaanbod

0

De vraag naar personeel is in mei licht gedaald.
Vooral aantal online vacatures in marketing, accounting en HR neemt
af.

Dat blijkt uit cijfers van de Monster Employment Index – de maandelijkse barometer van de online arbeidsmarkt.
De daling is opmerkelijk omdat de Index in mei over het algemeen een toename laat zien. De afname was het sterkst in de categorieën HR en Marketing/PR/Media. Tegenover de daling van de Index staat een sterke stijging van het aantal administratieve vacatures.
 
De Index daalde met vier punten naar 206, de op een na hoogste stand sinds het begin van de Index in 2004. “Maar de daling van de Monster Employment Index in deze tijd van het jaar is verrassend, aangezien de maand mei normaal altijd een stijging van het aantal online vacatures laat zien”, zegt Diana Krieger, Managing Director van Monsterboard.nl. “Daarnaast is de jaarlijkse groei de laagste tot nu toe. Dit kan duiden op een trendbreuk in de tot nu toe zo sterke Nederlandse economie.”
 
Sterke personeelsvraag in administratie
HR daalde met 16 punten het sterkst. Daling was vooral te zien in Limburg, Utrecht en Noord-Brabant. Vorige maand daalde de HR-sector ook al fors met 9 punten. In de categorieën marketing/PR/media (-11) daalde de Index eveneens voor de tweede achtereenvolgende maand fors. Ook waren er duidelijke dalingen te zien bij accounting (-10), sales en de bouw (beide -8).
 
Niet overal daalde de Index. Vooral de administratieve sector onderscheidde zich positief met een stijging van 22 punten, waarmee het het hoogste punt bereikte tot nu toe. Ook de werving in de horeca was in mei nog niet ten einde, waardoor de personeelsvraag met 10 punten verder steeg. Transport & logistiek steeg eveneens met 10 punten. Dit was alweer de vijfde stijging op rij in de transportsector.
 
Stijging in Oost-Nederland
Deze maand waren de provincies Drenthe (+13) en Overijssel (+12) de grootste stijgers. In Drenthe waren het voornamelijk de publieke sector, educatie & training en de bouwsector die voor een groei van de Index zorgden. Voor Overijssel was het alweer de vierde groeimaand op rij. Nooit eerder stond de Index in deze provincie zo hoog (247 punten). Ook de Index van Flevoland (+8) en Groningen (+7) steeg in mei.
In Limburg liet de Index met 19 punten de grootste daling zien. Onder andere de sectoren marketing/PR/media en telecommunicatie waren hier debet aan. Ook Zuid-Holland (-6) en Utrecht (-6) lieten een stevige afname van het vacatureaanbod zien.
 
Engeland en Duitsland redden Index
De Europese Index steeg wel in mei, met 1 punt. Dit kwam vooral door een groei in de grote landen Groot-Brittannië (+2) en Duitsland (+1). De overige landen daalden, maar minder sterk dan Nederland: Frankrijk, België en Zweden daalden 2 punten, Italië 1 punt.
 
 
Monster Emploment Index
Het volledige Monster Employment Index-rapport (inclusief alle tabellen) kunt u opvragen via www.monsterboard.nl.
 
 

• Abonneer u op de gratis nieuwsbrief van flexmarkt.nl.
• Kennismaken met Flexmarkt: bestel nu ons introductieabonnement 3 nummers voor € 9,99.
 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer