‘Overheid slaat plank mis met flexibilisering arbeidsmarkt’

0

In het regeerakkoord heeft het nieuwe kabinet allerlei maatregelen aangekondigd om de arbeidsmarkt te moderniseren. Vast werk moet minder vast worden en flexwerk minder flex.  In de uitvoering van deze maatregelen lijkt het echter mis te gaan. “En wat de overheid nog steeds niet in lijkt te willen zien is dat millennials behoefte hebben aan de vrijheid om flexibel van baan te kunnen wisselen.”

Dat stelt Joost Fortuin, Managing Director van Page Group Nederland. De recruiter vreest dat de wijziging ketenregeling en proeftijdregeling die de Nederlandse regering door wil voeren (zie regeerakkoord), averechts zal werken. Fortuin: “De intentie van het kabinet is goed, maar in de uitvoering lijken ze de plank volledig mis te slaan. Als de nieuwe wetten doorgang vinden, zullen de meeste werkgevers niet snel geneigd zijn om contracten voor onbepaalde tijd af te geven.”

Arbeidsmarkt: wig tussen vast en flex

De nieuwe regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen het ontslagrecht versoepelen om de wig tussen vast en flexibel werk verkleinen. Werkgevers hoeven dan pas na drie jaar in plaats van twee jaar een vast contract aan te bieden. De periode waarin de werknemer werkzaam kan zijn op basis van tijdelijke arbeidsovereenkomsten wordt dus flink verlengd. Het idee is dat hierdoor meer mensen uiteindelijk een vast contract krijgen. Om werkgevers te stimuleren vaste contracten aan te bieden, kan straks bovendien een proeftijd van 5 maanden gelden als direct een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd wordt afgegeven. Voor tijdelijke contracten van meer dan twee jaar kan een proeftijd van maximaal twee maanden worden afgesproken. Nu is alleen een proeftijd mogelijk van een of twee maanden, afhankelijk van de duur van de arbeidsovereenkomst.

Weinig effect op werkgevers

“Volgens ons is de angst voor economische tegenwind de voornaamste reden waarom werkgevers aarzelen om contracten voor onbepaalde tijd aan te bieden,” stelt Fortuin. “Hoewel het nu economisch voor de wind lijkt te gaan, ligt een omslag altijd op de loer. Werkgevers zullen, als deze nieuwe wetten doorgang vinden, dan ook niet snel geneigd zijn contracten voor onbepaalde tijd te geven, zelfs indien een verlengde proeftijd van vijf maanden tot de mogelijkheden gaat behoren. Het zal dus aan de kant van de werkgevers weinig zoden aan de dijk zetten.”

Schadelijk voor werknemers

Voor werknemers kan de nieuwe regelgeving zelfs schadelijk zijn, vreest Fortuin: “Veel goede werknemers hebben momenteel al een contract voor onbepaalde tijd. Indien zij nu een switch overwegen krijgen zij dankzij de nieuwe wetgeving misschien vijf maanden onzekerheid voor de kiezen. Met andere woorden, voor hen wordt een overstap naar een andere baan minder aantrekkelijk. Zo leidt deze nieuwe maatregel tot een minder flexibele arbeidsmarkt.”

Joost Fortuin, Managing Director Page Group

Flexibilisering niet tegenhouden’

Dit is een trend in het overheidsbeleid die al langer speelt, volgens Fortuin: “Net als bij de onlangs teruggetrokken Wet DBA worden mensen met kunstgrepen richting een vast contract geduwd, met alle desastreuze gevolgen van dien. Wat de overheid nog steeds niet in lijkt te willen zien, is dat de flexibilisering van de arbeidsmarkt niet per se een slechte zaak is. Millennials hebben hele andere verwachtingen van de arbeidsrelatie en dat kun je niet zomaar terugdraaien. Levenslange betrekkingen bestaan bijna niet meer, en de komende generatie werknemers zal steeds vaker behoefte hebben aan de vrijheid om flexibel van baan te kunnen wisselen. Waarom zou je daar als overheid blokkades voor op gaan werpen?”

Bron: PW

Lees ook: Nieuwe kabinet wil flexmarkt aanpakken


Op 17 april 2018 vindt het congres Futureproof Recruitment plaats. Futureproof Recruitment is hét event voor recruiters vol vooruitstrevende technologieën en -oplossingen. Met inspirerende keynotes, verdiepende sessies en de beste praktijkvoorbeelden. Kom NU in actie om het talent van morgen aan te trekken!  Na deze dag weet u uw recruitmentstrategie optimaal en toekomstbestendig in te zetten. Inschrijven kan online.

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer