‘Spookvacatures’ op banensite van UWV

0

Op de vacaturebank van uitkeringsinstituut en werkbedrijf UWV komen zogenoemde spookvacatures voor.

Dat heeft minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) woensdag geschreven in reactie op vragen van Tweede Kamerlid Eddy van Hijum van het CDA.

Donner acht nepvacatures misleidend, maar volgens hem heeft het verschijnsel ook te maken met verkeerd begrepen bedoelingen van werkgevers.

Zo wees de minister op het fenomeen van de ‘permanente vacature’, die werkgevers op de banensite zetten om te voorzien in hun personeelsbehoefte op de langere termijn. Die bazen hebben niet direct een werknemer nodig, maar willen door de tijd heen wel de keuze hebben uit een stroom sollicitanten.

CV-reserves

Volgens Donner is het niet ongewoon dat werkgevers een bestand opbouwen van werkzoekenden met curriculum vitae (cv’s) over hun interesses en loopbaan, waaruit geput kan worden zodra ze nieuw personeel nodig hebben. De ”laakbaarheid van het aanleggen van cv-reserves” via de vacaturebank is volgens Donner afhankelijk van de kans dat de werkzoekenden maken op een baan zodra er echt een vacature is.

Uitzendbureaus

Ook de praktijk dat uitzendbureaus via de UWV-website proberen een bemiddelingsbestand op te bouwen van werkzoekenden, beschouwt de minister niet direct als misbruik. Vooral omdat volgens hem de kans groter wordt voor werklozen om een baan te vinden als ze staan ingeschreven bij commerciële uitzendbureaus.

Verder stelt Donner dat misverstanden kunnen ontstaan als werkgevers een in hun ogen ongeschikte sollicitant afwijzen met de mededeling dat de vacature al vervuld is. De redactie van de website werk.nl neemt volgens de minister contact op met een baas, zodra er een melding of klacht binnenkomt dat zijn vacature niet meer bestaat. Als dat klopt, wordt de werkgever verzocht de vacature te verwijderen.
 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer