Nu de economie aantrekt wordt de contractvorm ’temp-to-perm’ steeds populairder; na een half jaar werken via het uitzendbureau treedt de kandidaat in dienst bij de werkgever.
Dat signaleert althans arbeidsbemiddelaar Walters People in haar recent verschenen Salary Survey 2017.
Temp-to-perm (tijdelijk naar vast) is een flexibel arbeidscontract waarbij de kandidaat eerst zes maanden via de uitzendorganisatie werkt en daarna officieel in dienst treedt bij de werkgever.
Deze contractvorm zou tegemoet komen aan de hogere eisen aan zekerheid die werknemers (kunnen) stellen in de steeds krapper wordende arbeidsmarkt. Aan de andere kant willen werkgevers liever vasthouden aan een flexibele laag in de organisatie en zijn zij voorzichtig met het aannemen van vaste krachten.
Kandidaatgedreven arbeidsmarkt
Zeker in de sectoren waar de personeelsschaarste groeit en de arbeidsmarkt weer kandidaatgedreven is, ziet Walters People veel klanten daarom kiezen voor deze temp-to-perm contractvorm. “Tijdens de economische crisis zijn weinig starters ingestroomd, daardoor is er nu veel vraag naar HBO- en WO-kandidaten die in de beginfase van hun carrière zitten. Maar organisaties zijn nog steeds voorzichtig met het in dienst nemen van mensen, en werken onverminderd met een flexibele laag in hun personeelsbestand. Ze willen daarbij wel dat de kwaliteit van die flexibele pool op hetzelfde niveau is als hun vaste kern. Daarom kiezen werkgevers in deze krappe markt steeds vaker voor een temp-to-perm constructie”, schetst Huib-Jan Verhoef, manager bij Walters People.
Voordeel voor werkgevers
Temp-to-perm biedt werkgevers en werknemers verschillende voordelen. Werkgevers die het werven van kandidaten uitbesteden, blijven de eerste maanden flexibel. Zij zien graag eerst hoe deze talenten zich in de beginperiode ontwikkelen, voordat zij een verbintenis voor langere tijd met hen aangaan.
De flexibiliteit van temp-to-perm inhuur stelt werkgevers in staat om op een veilige manier snelheid te maken in hun recruitmentproces. Verhoef: “Bij startende talenten op de arbeidsmarkt moeten werkgevers tegenwoordig vaak binnen een dag beslissen of zij de kandidaat aannemen, anders zijn ze weg. Bij een temp-to-perm contract kan dat zonder veel risico te lopen, omdat er enkel per gewerkt uur betaald wordt. Het contract kan stopgezet worden als de nieuwe werknemer toch niet blijkt aan te sluiten op de functie. Zo kopen werkgevers veiligheid en flexibiliteit voor de startfase.” Bovendien ligt in de temp-fase het risico op ziekte en loondoorbetaling bij de arbeidsbemiddelaar, die ook de verloning en personeelsadministratie verzorgt.
Kandidaten kiezen er graag voor
Kandidaten willen graag een vast contract, maar deze tussenstap vinden ze meestal begrijpelijk. Verhoef: “Kandidaten komen vaak bij Walters People omdat zij een vliegende start willen maken in hun loopbaan. Door eerst tijdelijk aan de slag te gaan krijgen ze de kans om bij hun droomwerkgever binnen te komen, en dan heb ik het over de grote namen. Als daar een temp-to-perm contract bijhoort, dan kiezen ze daar graag voor”, aldus Verhoef.
Bron: Walters People
Lees ook: Groei flexschil verschilt per beroep