UWV: krapte arbeidsmarkt breder voelbaar

0

De krapte op de arbeidsmarkt spreidt zich uit. In steeds meer beroepsgroepen melden werkgevers een tekort aan geschikt personeel. Een op de drie uitzendbureaus ervaart op dit moment dat personeel schaars is.

Dat stelt UWV op basis van een dinsdag gepubliceerd rapport over de arbeidsmarkt van de uitkeringsinstantie.

Techniek

Volgens het rapport is de krapte vooral te zien bij technische beroepen, zoals bouw en installatie, industrie en autotechniek. In de techniek is er op alle niveaus een tekort aan personeel. Van grondwerkers, stukadoors en monteurs tot werkvoorbereiders, projectleiders en werktuigbouwkundigen

Vakmensen

Waar voorheen vooral tekorten waren in de techniek en de ict, ontstaat de krapte nu in steeds meer richtingen. Naast de techniek en ict, geldt dit ook voor de zorg, transport en logistiek, pedagogische en agrarische beroepen en bij dienstverleners zoals schoonmaak en horeca is er gebrek aan personeel. Er is vooral veel vraag naar vakmensen; van hoveniers, glazenwassers en vrachtwagenchauffeurs tot verzorgenden en restaurantkoks.

HBO en WO-opgeleiden

In sommige richtingen blijft de krapte beperkt tot hbo en wo-opgeleiden. Zo zoeken werkgevers in het onderwijs docenten techniek en exacte vakken en is er in veel sectoren een tekort aan ict’ers, zoals programmeurs en security specialisten.

Uitzendbureaus

Inmiddels ervaart één op de vijf werkgevers productiebelemmeringen vanwege een tekort aan personeel. In sommige branches is het zelfs meer dan één op de drie werkgevers, bijvoorbeeld uitzendbureaus, callcenters, IT-dienstverleners, architecten en de metaal- en technologische industrie.

Overigens is de krapte op de arbeidsmarkt nog niet zo groot als tien jaar geleden, zo stelt het UWV.

Het UWV heeft een landelijk overzicht van moeilijk vervulbare vacatures per beroepsgroep online gepubliceerd

Bron: ANP/UWV

Lees ook: Uitzendbureaus ervaren krapte op arbeidsmarkt

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer