UWV ronselt hoogopgeleide werklozen

3

Het UWV Werkbedrijf biedt aan 120 hoogopgeleide werklozen zonder werkervaring een baan als Trainee Werkcoach. Deze jongeren worden ingezet om hun leeftijdgenoten te helpen werk te vinden via acties en nieuwe media.

Vorig jaar had het UWV voor het eerst deze vacature in het kader van het Actieplan Jeugdwerkloosheid. Toen was er plaats voor honderd jongeren en kwamen er dertienhonderd aanmeldingen. Dit jaar is er ruimte voor honderdtwintig jongeren.

De actie richt zich met name op hoogopgeleide jongeren. Ook zij hadden vorig jaar een moeizame start op de arbeidsmarkt, zegt UWV-woordvoerder Marjanne de Groot. Hoewel het dit jaar alweer iets aantrekt, blijft het lastig. Deze jongeren zijn werkloos, benadrukt zij. Het UWV kaapt hen niet weg bij andere werkgevers. Juist de ervaring van de regelmatige afwijzing maakt dat deze jongeren zich goed kunnen verplaatsen in andere werkloze jongeren en hen kunnen helpen. Zo ontstaat er een keteneffect en helpt een UWV-trainee andere jongeren weer aan een baan. "We willen op innovatieve wijze de werkgevers interesseren voor jongere werkzoekenden."

Het UWV was tevreden over de resultaten van afgelopen jaar: "De trainees hebben veel nieuwe ideeën bedacht en uitgevoerd om jongeren verder te helpen op de arbeidsmarkt. Vaak hebben ze hierbij gebruik gemaakt van nieuwe media en moderne communicatiemethoden", aldus André Timmermans, directeur van het UWV Werkbedrijf.  "Door deze vernieuwende aanpak zijn wij in staat gebleken om meer werkzoekende en studerende jongeren te bereiken." De UWV-trainees krijgen net als vorig jaar een jaarcontract aangeboden en worden ingezet om hun collegae aan het werk te krijgen: "De nieuwe lichting trainees zal vol aan de bak moeten. Na de zomer gaan duizenden schoolverlaters de arbeidsmarkt op."

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

3 reacties

 1. Leon Soons op

  Heel innovatief om de contracten van werkcoaches die bijna ’n jaar in dienst zijn niet te verlengen en deze te vervangen door trainnees.
  Ik ben dus zeker (nog) niet onder de indruk van dit idee want het valt of staat volledig met de training die de trainnees krijgen!!
  Vooralsnog constateer ik dat het UWV aan de ene kant wil bezuinigen om uit de financiele problemen te komen maar anderzijds op zoek is naar (goedkope?) krachten die de ongelofelijke werkbestanden kunnen overnemen.
  Het is overigens niet goed om voortdurend op zoek te zijn naar innovatieve manieren om de werkloosheid te bestrijden, soms is het ook goed om bewezen methoden eens tot wasdom te laten komen.
  Hoogopgeleid staat (helaas) niet garant voor competent.

 2. Raoul | Payper op

  Fors taalgebruik met ‘ronselt’, ik mis de toelichting van de redactie. Ik snap de toelichting van Leon Soons echter betwijfel of dit per saldo ? oplevert en dit de aanhef verklaart. Ik ben benieuwd!

 3. Mijn vraag is ? gaat het hier om discriminatie of zie ik het verkeerd ik ben al 7 maanden werkloos en het uwv weigerd mijn studie te betalen (omdat ik misschien niet HOOG opgeleid)ben ik moet de studie uit mijn eigen zak betalen.
  Met de opmerking het POTJE van uwv is op!! in het kader van de bezuinigingen!

Reageer