Vacatureaanbod naar nieuw dieptepunt

0

De Monster Employment Index bereikte in november het
laagste punt in ruim twee jaar. Maar in Zeeland en in de zorg gaat het goed.

De Index daalde in november – met 8 punten – voor de zevende achtereenvolgende maand. De sectoren hospitality & toerisme en transport & logistiek vertoonden de grootste daling.
 
Relatief goed
‘De neergaande Index van de afgelopen zeven maanden geeft de gevolgen van de wereldwijde financiële crisis op de arbeidsmarkt duidelijk weer’, zegt Diana Krieger, managing director van Monsterboard.nl. ‘De invloed is direct merkbaar binnen de financiële dienstverlening maar ook sectoren als transport & logistiek en horeca & toerisme ondervinden de gevolgen. Echter, als we kijken naar de lage werkloosheid in Nederland en de situatie in andere landen dan lijkt het hier op het moment nog relatief goed te gaan.’
 
Groei bij zorg
De sector gezondheidszorg & sociaal werk is de enige sector die een toename in het online vacatureaanbod liet zien. De Index steeg in deze sector met 6 punten naar 244. De Index voor de sectoren bouw en techniek bleef in november onveranderd. De sector hospitality & toerisme liet met een afname van 32 punten ten opzichte van oktober de grootste daling van het aantal online vacatures zien. Ook de Index voor transport, post & logistiek daalde met 25 punten aanzienlijk. Vergeleken met november vorig jaar staat deze sector nu 69 punten lager. Verder nam het online vacatureaanbod voor de financiële dienstverlening (-21), HR (-20) en onderwijs & training (-19) in november ten opzichte van oktober ver af. Na transport, post & logistiek zijn de sectoren HR (-68) en administratief & organisatie (-66) de grootste dalers vergeleken met november vorig jaar.
Groei in Zeeland
 
Stijging in Zeeland
Als enige provincie onttrok Zeeland zich in november aan de daling van de Index. Het vacatureaanbod nam er met 18 punten toe. Financiële dienstverlening, de administratieve sector en gezondheidszorg & sociaal werk waren de voornaamste stijgers. Zeeland is de enige provincie waar de Index hoger staat (7 punten) dan vorig jaar november. De grootste daler was Limburg waar de Index met 20 punten afnam. Voor Limburg was dit de achtste achtereenvolgende daling van het vacatureaanbod. Met name de financiële dienstverlening, marketing, PR & media en de salessector daalden hier aanzienlijk. Ook de Index van Flevoland (-16) en Groningen (-11) daalde flink.
 
 
Dure personeelsadvertenties
Het is overigens opvallend dat het aantal vacatures op de gratis vacaturesite van het CWI (www.werk.nl) wel is gestegen. De daling van de Monster Employment Index kan ook (deels) veroorzaakt worden doordat werkgevers bezuinigen op het plaatsen van persooneelsadvertenties. Dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat de vacatures er niet zijn.
Het volledige Monster Employment Index-rapport (inclusief alle tabellen) is kosteloos op te vragen via pers@monsterboard.nl.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer