Vakantiekrachten

0

Waar halen we ze vandaan, wat mogen ze wel en niet en hoe zit het met de nieuwe arbeidstijdenwet? Vakantiekrachten: intercedente Najat van uitzendbureau Flexi-bel kan er letterlijk geen genoeg van krijgen. Ze heeft meer opdrachten dan krachten en zoekt naar een oplossing. Najat vertelt haar manager dat ze heeft gelezen dat vakantiekrachten van dertien en veertien jaar langer mogen werken dan voorheen. Samen met haar vestigingsmanager zetten ze het een en ander op een rijtje.

Het is inderdaad zo dat dertien- en veertienjarigen één uur langer mogen werken dan voorheen, maar de werkzaamheden die ze mogen doen, zijn niet de werkzaamheden die door een uitzendbureau worden verzorgd. Ze mogen onder meer oppassen bij familie en kennissen, folders helpen verspreiden, helpen in de huishouding, werken op een kinderboerderij, pretpark, winkel (inpakken van boodschappen) of een manege. Het zijn dus eigenlijk maar kleine klusjes en bovendien moet er altijd iemand aanwezig zijn die op de dertien en veertienjarige let. Flexi-bel besluit (ondanks de hoge nood) dat ze hier niets mee gaan doen.

Hoe zit het met ‘oudere jongeren’? Een vijftienjarige mag licht werk doen, maar mag niet werken in de buurt van machines. Een vijftienjarige mag bijvoorbeeld opruimwerkzaamheden doen in een winkel, werken in een pretpark, museum, manege of camping. Er mogen ook lichte inpakwerkzaamheden worden verricht. Een vijftienjarige mag in de vakantie per dag acht en per week veertig uur werken. Wel moet u er op letten dat er niet voor zeven uur in de ochtend en na zeven uur in de avond gewerkt wordt. In een jaar mag er niet meer dan zes weken (waarvan maximaal vier weken aaneengesloten) worden gewerkt.

Zestien- en zeventienjarigen mogen bijna alle werkzaamheden doen, zoals in fabrieken werken, achter de kassa staan en serveren op een terras. Bij gevaarlijk werk moet wel een ouder iemand aanwezig zijn die kan ingrijpen wanneer dit nodig is. In vakantietijd mogen deze jongeren negen uur per dag werken, maar nooit meer dan 45 uur. Per vier weken mogen ze maximaal 160 uur werken.

Nu Najat en de vestigingsmanager alles op een rijtje hebben gezet en hebben gekeken naar de opdrachten die ze al binnen hebben, besluiten ze hun werving te richten op de vakantiewerkers vanaf zestien jaar, omdat ze jammer genoeg voor jongen onder die leeftijd geen geschikt werk hebben.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer