VNO-NCW: overheid moet flexibilisering niet tegengaan

1

De overheid moet zich meer bezighouden met de houdbaarheid van het systeem van vaste contracten en cao’s en minder met het tegengaan van flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Dit stellen de werkgeversorganisaties in reactie op uitspraken van minister Asscher (Sociale Zaken), die eergisteren een speech gaf op het ABU-congres over ‘de toekomst van flex’.

‘Vast is de norm’
Volgens TNO-onderzoek het personeelsbestand van organisaties in 2020 voor 30% uit flexkrachten zal bestaan. Asscher relativeerde de uitkomsten en stelde dat het vaste contract nog altijd de norm is in Nederland. ‘Ik kan me niet voorstellen dat dertig procent van de werkende Nederlanders straks flexwerker wil zijn.’

Meer flexibele arbeidsrelaties
Volgens VNO-NCW en MKB Nederland moet de overheid zich meer bezighouden met de houdbaarheid van het systeem van vaste contracten en cao’s en minder met het tegengaan van flexibilisering van de arbeidsmarkt. De werkgeversorganisaties wijzen er op dat er juist meer flexibele arbeidsrelaties komen doordat werkgevers zich geconfronteerd zien met stijgende lasten rond vaste contracten en cao’s.

Negatief beeld
‘Er wordt vaak ten onrechte een negatief beeld neergezet van flexwerk’, zei Ton Schoenmaeckers, hoofd Sociale Zaken van VNO-NCW/MKB-Nederland, gisteren in de Telegraaf. De ondernemersorganisaties vinden dat er inderdaad gekeken moet worden naar de positie van (vooral laagopgeleide) flexwerkers, maar wijzen erop dat flexwerk er ook voor zorgt dat mensen uit de WW blijven.

Bron: VNO-NCW

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

  1. M De Vries op

    Tja, je kunt die TNO onderzoeken wel relativeren, maar doet Asscher dat ook met andere TNO rapporten… En 30% is toch wel behoorlijk hoog! Een overheid met 15% flexinhuur is ook al veel meer dan nu! Stel nou dat men alleen bij overheidsorganisaties vast houdt aan vaste aanstellingen en de wereld om hen heen doorflexibiliseert. Wat zou dan het perspectief zijn voor de bedrijfsvoering van die overheid?

Reageer