Voor het eerst in 40 jaar minder zorgbanen

0

Voor het eerst in ruim 40 jaar werken er minder mensen in de zorg dan een jaar eerder.

Eind maart telde de zorgsector in totaal 1.359.000 medewerkers; in het eerste kwartaal van 2012 waren dat er nog 1.363.000. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Sinds de eerste meting in 1970 is het nog nooit voorgekomen dat het aantal banen in de zorg op jaarbasis terugliep. Het banenverlies zit vooral in de kinderopvang. In die branche gaan veel bedrijfjes failliet, waardoor de werkgelegenheid daar afneemt. Ook in de thuiszorg is het aantal medewerkers iets gedaald en in andere onderdelen van de zorg staat daar geen forse banengroei tegenover.

Corrie van Brenk, voorzitter van vakbond Abvakabo FNV, spreekt van een zorgelijke ontwikkeling. ‘Altijd hadden we gedacht dat de zorg een groeisector was, maar nu worden we om de oren geslagen. En het wordt alleen maar erger. Het gaat de verkeerde kant op. Vanwege de vergrijzing hebben we in de toekomst meer mensen nodig in de zorg. Als je die werknemers nu kwijtraakt, krijg je ze nooit terug’, aldus Van Brenk.

Eerder bracht de Kamer van Koophandel (KvK) al naar buiten dat in januari, februari en maart in totaal 51 kinderopvangbedrijven over de kop gingen. Dat is bijna drie keer zoveel als vorig jaar in dezelfde periode. Door bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag is de opvang een stuk duurder geworden. Ouders maken er daarom steeds minder gebruik van, met leegloop bij de kinderdagverblijven tot gevolg.

(c) ANP 2013, alle rechten voorbehouden

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer