Nedflex bestaat dit jaar 27 jaar. Voor ceo Victor van Commenee aanleiding voor een terugblik. Hoe stond de arbeidsmarkt er toen voor? Zijn conclusie: ‘De veranderende economie vraagt om flexibilisering van de arbeidsmarkt. De Wet Arbeidsmarkt en Balans (WAB) staat daar haaks op.’
“1992, weet u het nog? Het jaar waarin Euro Disney (nu Disneyland Parijs) wordt geopend, Bill Clinton George H.W. Bush verslaat in de presidentsverkiezingen in de VS en PSV landskampioen wordt in Nederland. Maar voor Nedflex vooral het jaar waarin het allemaal begon.
En nu is het 2019. Ik bedacht me dat Nedflex dit jaar alweer 27 jaar bestaat. Een mooi moment om terug te blikken op hoe we er al die jaren geleden op de arbeidsmarkt voor stonden.
Nederland koploper parttime werken
“Zo lazen we in het Parool dat de vakcentrale FNV een nieuw voorstel deed om de werkweek tot 32 uur te bekorten. In dit voorstel stond dat in de cao’s moet worden vastgelegd dat werknemers het recht hebben om te kiezen uit een werkweek van 20, 24, 28, 32 of 36 uur per week. De FNV wilde hiermee tegemoetkomen aan de groeiende behoefte aan deeltijdwerk en het plan zou extra banen opleveren. En hoe staan we er nu, bijna 27 jaar later, voor op het gebied van deeltijdwerken? Als we kijken naar de Europese cijfers van deeltijdwerkers staat Nederland met stip op nummer één. In de Europese Unie werkte in 2018 gemiddeld één op de vijf mensen parttime. Bulgarije stond onderaan met voornamelijk fulltime banen. Nederland stond veruit bovenaan, bijna de helft van de banen in Nederland betreft een deeltijdfunctie.
“Hoe dat komt? Door de goede economie in Nederland is voor veel mensen een baan van 24 of 32 uur voldoende. In tegenstelling tot landen als Bulgarije en Griekenland, waar mensen gewoon fulltime moeten werken om genoeg brood op de plank te hebben. Bovendien is parttime werken in Nederland veelal geaccepteerd. Toch zien we ook in Nederland nog wel wat verschillen, de hoeveelheid banen in deeltijd varieert bijvoorbeeld per sector. Zo zijn in de zorg meer dan de helft van de beschikbare banen parttime. Maar ambieert u een toppositie in uw carrière? Dan is daar over het algemeen nog altijd een voltijd baan voor nodig.
Millennials
“Ook de millennials die nu de arbeidsmarkt betreden zijn vaak voorstander van deeltijdwerken. Niet omdat ze graag zo min mogelijk uren willen werken, maar juist omdat ze de vrijheid willen hebben om meerdere doelen in het leven na te kunnen streven. Ze combineren hun liefde voor muziek maken bijvoorbeeld met de stabiele inkomsten van een parttime administratiefunctie.
Van overschot naar krapte
“Hadden we in 1993 nog een tekort aan banen, nu hebben we juist met een krapte op de arbeidsmarkt te maken. Veel ondernemers hebben moeite met het vinden van geschikt personeel. We hebben op dit moment dan ook iedereen nodig om vacatures te kunnen vervullen en kijken bijvoorbeeld ook naar arbeidsmigranten.
Ruim 400.000 Europeanen werken voor Nederlandse bedrijven. Deze arbeidsmigranten komen voornamelijk uit Midden- en Oost-Europa. En, in tegenstelling tot wat velen misschien denken, verdringen deze arbeidsmigranten geen Nederlanders op de arbeidsmarkt. Ze werken juist vooral in sectoren waarvoor weinig of geen Nederlandse arbeidskrachten te vinden zijn.
Wet Arbeidsmarkt in Balans
“Conclusie? Een veranderende economie zorgt constant voor een aanpassing in vraag en aanbod. Ook op de arbeidsmarkt. En daar is flexibilisering voor nodig. Het voorstel dat vorig jaar is ingediend, de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) staat daar eigenlijk haaks op. Deze wet moet vast werk minder vast maken en flexibel minder flexibel. Maar betekent dat niet juist dat we dan minder in staat zijn om in te springen op de steeds veranderende economie en veranderingen in vraag en aanbod?”
Dit is een blog van Victor van Commenee (CEO & Founder) van Nedflex.