Werkloosheid niet verder gedaald

0

De werkloosheid is in februari licht toegenomen. In deze maand kwamen er tweeduizend werklozen bij, terwijl in de voorafgaande maanden de werkloosheid nog met gemiddeld vijfduizend per maand daalde.

De voor seizoensinvloeden gecorrigeerde werkloosheid kwam in februari uit op 400.000, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag publiceerde. Dat is 5,1 procent van de beroepsbevolking.

De lichte stijging kwam geheel voor rekening van mannen tussen de 25 en 45 jaar. CBS-econoom Michiel Vergeer vermoedt dat dit te maken heeft met de bouw waar de economische crisis nog sterk nawerkt. ‘Daar werken vooral mannen’, aldus Vergeer

Uitkeringsinstantie UWV signaleerde juist een forse daling van het aantal bouwvakkers met een werkloosheidsuitkering. ‘Het CBS gaat uit van cijfers die voor het seizoen zijn gecorrigeerd, UWV niet’, zegt de econoom.

Bij vrouwen daalde de werkloosheid in februari nog wel, maar het percentage werkloze vrouwen is nog altijd 0,5 procentpunt hoger dan dat van mannen.

Bij UWV nam het aantal geregistreerde mensen zonder baan in februari af met 0,1 procent tot 496.000. De cijfers verschillen met die van het CBS omdat de instanties verschillende definities hanteren.

Het aantal mensen met een werkloosheidsuitkering daalde in februari tot 280.000. Dat komt vooral doordat het aantal nieuwe uitkeringen met bijna een derde afnam, aldus UWV. De instantie kreeg ook heel wat minder ontslagaanvragen. In de eerste twee maanden van dit jaar werden 5400 aanvragen ingediend, 22 procent minder dan in diezelfde periode in 2010.

Het aantal mensen met een werkloosheidsuitkering daalde tot 280.000. Dat komt vooral doordat het aantal nieuwe uitkeringen met bijna een derde afnam.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer