Werkloosheid stijgt al een jaar

0

De werkloosheid stijgt inmiddels een jaar lang. In juni dit jaar zaten gemiddeld 495.000 mensen zonder baan, terwijl ze actief op zoek zijn naar betaald werk voor 12 uur of meer.

Dat zijn 6000 werklozen meer dan een maand eerder. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In juni dit jaar was gemiddeld 6,3 procent van de beroepsbevolking werkloos. In dezelfde maand vorig jaar was dat nog 5 procent.

Jongeren
Vooral onder jongeren (tot 25 jaar) is de werkloosheid het afgelopen jaar opgelopen: van 9,3 naar 12,2 procent. Bij FNV Jong maken ze zich ook al een tijd zorgen over de toenemende jeugdwerkloosheid. De vakbond heeft bij de politiek herhaaldelijk aangedrongen op een apart actieplan, zoals het laatste kabinet-Balkenende lanceerde bij de vorige economische crisis.

Volgens eigen berekeningen van FNV Jong is de jeugdwerkloosheid in werkelijkheid twee keer zo hoog als het CBS meldt, omdat veel jongeren zonder werk niet geregistreerd zijn. Dat zou betekenen dat ongeveer een kwart van de jongeren ongewild zonder baan zit.
 

Over Auteur

redactieflexmarkt

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer