Yacht: mismatch bij werving financieel personeel

0

Het vinden van de juiste finance professionals wordt steeds moeilijker voor bedrijven. Dat ligt niet allen aan de krapte op de arbeidsmarkt. De vacature-eisen matchen niet met benodigde competenties.

Dat stelt althans Yacht op basis van onderzoek naar de inhoud van 5 miljoen vacatures.

Geen link tussen beleid en werving

Volgens Yacht moet de finance professional tegenwoordig onder andere kennis hebben van IT, complexe data kunnen analyseren en ook nog eens visie en ondernemerschap tonen. Technologische ontwikkelingen vragen om aanpassingen in het hr-beleid van bedrijven. Vaardigheden van professionals moeten daarin meegroeien. Maar werkgevers zouden hier in vacatures nauwelijks naar vragen. Misja Bouma, Business development manager van Yacht Finance: “Bedrijven leggen nog onvoldoende de link tussen beleid en werving van geschikt personeel. In vacatures vragen bedrijven nog vaak naar traditionele vaardigheden terwijl het vakgebied en de wereld om ons heen verandert.”

Vaardigheden en competenties

Het onderzoek laat zien welke vaardigheden en competenties werkgevers op dit moment vragen van controllers en accountants. Het bedrijfsleven wil een finance professional die ‘klaar is voor de toekomst’, maar in slechts 3% tot 7% van de gevallen wordt naar kennis van ‘data analyse’ gevraagd, een discipline waar de komende jaren veel vraag naar ontstaat. Bij vacatures voor controllers komt zelfstandigheid terug als belangrijkste vaardigheid, maar innovatief, betrouwbaar, visie en ondernemerschap vrijwel niet. Hetzelfde geldt voor competenties als het kunnen creëren van impact, finance leadership en overtuigingskracht, eigenschappen die werkgevers graag zouden willen zien op de werkvloer.

‘Wishlist’ van competenties

De ledengroep Accountants in Business van de NBA, Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants, hanteert een visiedocument over het beroep van de Financieel Professional met daarin een ‘wishlist’ van competenties en vaardigheden waaraan de professionals anno nu moet voldoen. Erik Kolthof, senior adviseur NBA: “Daarin zitten aspecten als informatieverzorging en IT. Op het gebied van technologie komen er vooral competenties bij zoals data analytics, technical skills en openstaan voor veranderingen. Indien bedrijven zich willen voorbereiden op de toekomst is het verstandig vooral naar dit soort kennis te vragen.”

Tekort aan finance professionals

In het eerste halfjaar van 2017 is de vraag naar finance professionals met 22% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Yacht baseert dit op cijfers van Jobdigger die stelt dat er in het tweede kwartaal ruim 38.000 vacatures voor finance professionals waren.
De grootste groei in vacatures is zichtbaar onder financial controllers (+42% in het tweede kwartaal van 2017 ten opzichte van dezelfde periode in 2016). De vraag naar auditors stijgt eveneens fors (+37% in het tweede kwartaal van 2017).

Bron: Yacht

Top-10 vacatures voor professionals

Onlangs meldde ook Robert Walters dat het aantal vacatures voor hoogopgeleide financials in een jaar tijd met 20% is gestegen. De recruitmentorganisatie stelde een top-10 veelvoorkomende vacatures voor financials samen. Robert Walters voorspelde begin dit jaar al grotere krapte op de arbeidsmarkt voor financiële professionals.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer