‘Zorg heeft arbeidsmarktcommunicatieprobleem’

0

Personeelstekort in de zorg? Waarom wordt het aanbod aan beschikbaar personeel dan niet benut? Ruim 230.000 Nederlanders zouden graag in de zorg werken en zijn daarvoor ook gekwalificeerd. Ze worden echter nooit benaderd, bereikt of gevonden door werkgevers in de branche.

Dat stelt Dat blijkt uit de eerste resultaten van nieuw onderzoek van Intelligence Group, dat volgende week wordt gepresenteerd tijdens het Werf& Selectie Jaarcongres. “De zorg heeft geen personeelstekort, maar een arbeidsmarktcommunicatieprobleem”, concludeert onderzoeker Geert-Jan Waasdorp zelfs. “De tekorten in de branche worden sterk overdreven. We zien zelfs dat er nog steeds zorgwerkgevers zijn die hun werving moeten staken omdat ze te veel aanbod hebben.”

Niet benaderd

De totale zorgsector telde afgelopen jaar zo’n 106.000 vacatures. Tegelijkertijd waren er zo’n 34.300 actieve baanzoekers. Daardoor kan de doelgroep als ‘zeer schaars’ worden beschouwd. Maar tegelijk is er nog veel direct potentieel voor werkgevers in de branche, blijkt uit het onderzoek.
Zo zegt 68% van de mensen die momenteel al in de zorg werken dat ze afgelopen jaar ‘nooit’ benaderd zijn voor een andere baan. En dat terwijl 32% van de hele doelgroep zegt daar wel voor open te staan, terwijl ze nu niet benaderd worden. Dit komt overeen met zo’n 167.000 personen, die dus gekwalificeerd én benaderbaar zijn.

Overstappen

Daarnaast zeggen 204.000 mensen die nu niet in de zorg werken dat ze best een overstap naar de sector willen maken. Van hen heeft zelfs al 22% een zorg-gerelateerde opleiding voltooid. Van de huidige werklozen die zeggen aan de slag te willen in de zorg, heeft zelfs 69% een opleiding achter de rug die aan de zorg is gerelateerd. Daarnaast zijn er ook nog eens zo’n 10.200 ZZP’ers die momenteel (willen) werken in de zorg, en aangeven best terug in loondienst te willen.

Potentieel

Al met al een groep van zo’n 230.000 Nederlanders die nu al een zorg gerelateerde opleiding achter de rug heeft, maar nu niet wordt benaderd, bereikt of gevonden. En dat is dan zelfs nog buiten de groep gerekend, die geen zorgopleiding op zak heeft, maar toch aangeeft best in de sector te willen werken.

Recruitment

“Een meer professionele aanpak van recruitment kan in de zorgsector nog veel verschil maken”, zegt Waasdorp. “Sommige geschikte kandidaten worden nooit benaderd door werkgevers. Andere kandidaten wordt het bijna onmogelijk gemaakt om te solliciteren. Goede arbeidsmarktcommunicatie en een goede behandeling van geïnteresseerde kandidaten kunnen werkgevers zeker helpen hun personeelstekort te lijf te gaan.”

Bron: Intelligence Group

Lees ook: Personeelstekort in de zorg: “investeer dan in opleiding”

Over Auteur

redactieflexmarkt

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer