Aantal uitzendbureaus in Nederland gedaald

0

In 2010 is het aantal uitzendbureaus in ons land gedaald ten opzichte van 2009.

Met 3.260 bureaus staat Nederland niet meer in de top vijf van landen met meeste uitzendbureaus. Australië, welke vorig jaar op positie 6, net onder Nederland stond, heeft ons ingehaald. Bovendien is China nu, in tegenstelling tot voorgaande jaren, opgenomen in de rapportage. In dit Aziatische land zijn de meeste uitzendorganisaties, namelijk 49.000.

Omzet

De omzet die de 3.260 uitzendbureaus in ons land gezamelijk in 2010 behaalden kwam uit op zo’n 9,9 miljard euro. Dat is 4 procent van de omzet die alle uitzendbureaus gezamelijk wereldwijd behaalden.

Uitzendkrachten

Het aantal fte aan uitzendkrachten lag in 2010 in Nederland op 208.000. Dit is 2,5 procent van de beroepsbevolking. De penetratiegraad ligt beduidend hoger dan het Europees gemiddelde van 1,6 procent. In 2009 waren er 213.000 uitzendkrachten (in fte). Uit het economisch rapport van Ciett blijkt dus een daling van ongeveer 2,35 procent. De ABU-cijfers lieten juist een lichte groei van 3 procent in uitzenduren zien over 2010.

Minder dan een fulltimecontract

Uitzendkrachten werken in Nederland gemiddeld minder uren dan medewerkers met een fulltimecontract in vaste dienst. Waar een vaste medewerker gemiddeld 1377 uur per jaar werkt, is dat bij uitzendkrachten 688 uur. Ten opzichte van 2009 is dat verschil niet echt groter geworden (vaste kracht 1389 uur en uitzendkracht 697 uur).

Herstel uitzendbranche

In het economisch rapport van het Ciett worden alleen cijfers van twee jaar geleden gepubliceerd. Maar op basis van andere bronnen, kan wel iets over vorig jaar gemeld worden. Op basis van de Flexmarkt Omzetranglijst leek het overtuigende herstel van de uitzendbranche in 2010 te beginnen. De markt begon te groeien en naar verwachting zou die groei in 2011 doorzetten. In de eerste helft van 2011 was dit ook het geval . Na de zomer nam de groei echter af en begin 2012 was er sprake van krimp. Uit de ABU-cijfers over de eerste zes maanden van 2012 blijkt dat het aantal uitzenduren gemiddeld met 3 procent gedaald is. De uitzendomzet daalde met 2 procent. Roel ter Steeg, partner van Mazars Berenschot Corporate Finance en kenner van de flexbranche, eerder tegenover Flexmarkt: ‘Ik denk dat het hele jaar 2012 zal tegenvallen: krimp van de markt is een zekerheid.’

Over Auteur

redactieflexmarkt

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer