ABU en Randstad: cursus tegen discriminatie door uitzendbureaus

0

Bijna de helft van de uitzendbureaus gaat er in mee wanneer een inlener racistische voorwaarden stelt. Dat moet veranderen, vindt ook de sector zelf. ABU en Randstad geven het goede voorbeelden en breiden hun anti-discriminatie cursussen uit.

Bijna de helft van de uitzendbureaus gaat er in mee wanneer een inlener racistische voorwaarden stelt, zo bleek onlangs uit een belronde van consumentenprogramma Radar. Daarin werd aangetoond dat 47% van de uitzendbureaus medewerking verleende als werd gevraagd om geen Surinaamse, Marokkaanse of Turkse kandidaten te leveren.

ABU: cursus voorkomen discriminatie

ABU-directeur Jurriën Koops reageerde onmiddellijk op dit nieuws en noemde het ‘onacceptabel en teleurstellend’. De ABU gaat nu zelf telefonisch onderzoek doen naar discriminatie bij uitzendbureaus. Daarnaast juicht de brancheorganisatie het toe dat Randstad en Tempo-Team zelf cursussen hebben ontwikkeld om discriminatie tegen te gaan. De uitzendbureaus hebben zelf een cursus ontwikkeld naar aanleiding van het onderzoek van televisieprogramma Radar. “Wij bieden ook al een cursus aan, maar een bedrijf als Randstad kan zelf iets ontwikkelen. Dat is goed”, aldus woordvoerder van de ABU Maurice Rojer. “Onze cursus was al gericht op het voorkomen van discriminatie, maar is na het onderzoek van Radar aangescherpt.”
De ABU is samen met de Stichting Opleiding en Ontwikkeling Flexbranche (STOOF) begonnen met het geven van trainingen die gericht zijn om het gedrag van de medewerkers te verbeteren. “Vaak staat een intercedent versteld van de vraag en weet dan niet meer wat te zeggen. Onze cursus leert medewerkers discriminatie herkennen en er iets aan te doen.”

Randstad: discriminatie herkennen

De cursus van Randstad is ook vooral gericht op het voeren van de gesprekken en het herkennen van discriminatie. “Wij trekken het verder dan afkomst, want dat is vaak te herkennen. Maar discriminatie op basis van geslacht of leeftijd kan veel subtieler zijn”, zegt Randstad-woordvoerder Joost Heeroma. “Discriminatie voorkomen zat al in onze basistraining, maar die is nu geïntensiveerd naar aanleiding van het onderzoek van Radar”, aldus Heeroma. “Daarnaast is er met behulp van een extern bedrijf een cursus ontwikkeld gebaseerd op voorbeelden uit de praktijk van onze medewerkers.”

Bron: PW.

Lees ook: Geschokte reacties op tv-uitzending over discriminatie door uitzendbureaus

 

Lees meer over de inclusieve arbeidsmarkt en de rol die HR daarbij kan spelen in het boek Omdat het kan – HRM-handvatten voor een inclusieve arbeidsmarkt

Over Auteur

Reageer