Geschokte reacties op tv-uitzending over discriminatie door uitzendbureaus

3

De tv-uitzending van Radar gisteravond over discriminatie door uitzendbureaus heeft veel stof doen opwaaien. De ABU en de NBBU hebben direct laten weten discriminatie door uitzendbureaus ‘onacceptabel’ en ‘ontoelaatbaar’ te vinden.

Radar: helft uitzendbureaus discrimineert

Een aantal uitzendbureaus discrimineert op afkomst, zo blijkt uit een onderzoek van het consumentenprogramma Radar. Radar belde willekeurig 78 uitzendbureaus in de provinciehoofdsteden van Nederland. De redacteuren van Radar deden zich voor als medewerker van een callcenter op zoek naar een aantal medewerkers voor een tijdelijke klus van een paar maanden. In het gesprek werd door de redactie gezegd dat het callcenter onlangs een vervelende ervaring heeft gehad met Marokkanen, Surinamers en Turken en of het uitzendbureau hier rekening mee wil houden. Van de benaderde uitzendbureaus zei 47% dat ze dat wilden.

ABU: ‘onacceptabel en teleurstellend’

De ABU-directeur Jurriën Koops noemt de uitkomst van het onderzoek van Radar ‘onacceptabel en teleurstellend’. “Onacceptabel, omdat het bewust meegaan met een discriminerend verzoek van een opdrachtgever in strijd is met de wet. En teleurstellend, omdat elk geval van discriminatie er een te veel is.”
Koops: “Het leert ons dat we onze leden en de medewerkers continu moeten blijven informeren en trainen. En dat discriminatie een hardnekkig maatschappelijk probleem is dat niet alleen met voorlichting is op te lossen. Het vraagt om een cultuuromslag die verder reikt dan alleen de branche. Intensieve samenwerking met opdrachtgevers hoort daarbij. Gelukkig zijn we wel op de goede weg. Zeven jaar geleden ging namelijk ruim 70% van de uitzendbureaus mee met een discriminerend verzoek van een opdrachtgever, nu ligt dat aantal beduidend lager. Maar we zijn er dus nog niet.”

Charter Diversiteit

De ABU wijst erop dat de uitzendbranche jaarlijks 150.000 mensen met een niet-westerse migratieachtergrond aan het werk helpt. En dat de brancheorganisatie zich blijft inzetten voor het tegengaan van discriminatie. De ABU ondertekende als eerste brancheorganisatie in het najaar van 2015 het Charter Diversiteit. Koops: “De ABU blijft zich inzetten voor meer diversiteit en gelijke kansen voor iedereen op de arbeidsmarkt. Het onderwerp staat bij ons en onze leden blijvend hoog op de agenda.”

NBBU: passieve discriminatie ontoelaatbaar

‘Ontoelaatbaar’, zegt ook NBBU-directeur Marco Bastian in een reactie op de tv-uitzending van Radar “Onderscheid maken naar leeftijd, geslacht en afkomst is per definitie in strijd met de wet. Dat er nog altijd bedrijven zijn die ingaan met dit soort verzoeken is onbegrijpelijk. Toch keert dit onderwerp steeds maar weer terug. Kennelijk overtreden sommige uitzendbureaus liever de wet dan dat ze een klant op andere gedachten brengen. Misschien speelt ook onwetendheid een rol, een gebrek aan het besef dat meegaan in een dergelijk verzoek passieve discriminatie – dus discriminatie – is.” Advies van de NBBU aan uitzendbureaus: blijf je intercendenten en klanten informeren en voorlichten en neem je verantwoordelijkheid.

Net als de ABU wijst ook de NBBU erop dat zij actief bezig is discriminatie door uitzendbureaus tegen te gaan. Bastian: “De uitzendbranche is in het algemeen goed bezig. We helpen mensen aan werk en laten mensen doorstromen. Dan blijft het jammer dat je het aanzien van de branche verpest omdat je voor de klant zwicht, zonder echt in gesprek met hem of haar te zijn gegaan. De oplossing hiervoor ligt wat ons betreft in het blijven informeren en voorlichten van leden en hun medewerkers. Uit eigen onderzoek blijkt dat dit werkt en dat gelukkig steeds minder leden meegaan met discriminerende verzoeken. Uiteindelijk gaat het om het veranderen van de mindset, maar kennelijk is dat een proces dat langer duurt dan ons lief is.”

Beleid tegen discriminatie

Zowel de ABU als de NBBU stelt dat hun leden moeten kunnen aantonen dat zij een beleid moeten voeren om discriminatie binnen hun uitzendorganisatie te voorkomen. Ook wordt bij het intercedentenexamen van de Stichting Examens Uitzendbranche (SEU) aandacht besteed aan het tegengaan van discriminatie.

Arbeidsmarktdiscriminatie

Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) vindt discriminatie op de arbeidsmarkt “volstrekt onacceptabel”. Ze laat weten dat de overheid zelf een norm stelt door geen zaken te doen met bedrijven die strafrechtelijk veroordeeld zijn wegens arbeidsmarktdiscriminatie.

De uitzending van Radar terugkijken kan online.

Bronnen: ANP/ABU/NBBU

 

Over Auteur

3 reacties

  1. Is ook volstrekt ontoelaatbaar, maar ik hoor niemand over het CNV die de Polen en Roemenen liever weer buiten wil houden?
    Meten met 2 maten? Waarom hoor ik hier geen kamerleden over?

  2. A,. Metselaar op

    De discriminatie betreft niet alleen “buitenlanders” maar ook Nederlandse ouderen die wat graag weer(nog een aantal jaren) aan het werk willen met hun hele bagage aan opleiding, werkervaring, inzicht en levenservaring. Deze worden gewoonweg vergeten/genegeerd en mogen, zoals mij eens is gezegd, het uitzendbureau niet meer binnenstappen!

Reageer